Rahim iltihabı; çeşitli hastalıkların enfeksiyon oluşturması sonucunda oluşmaktadır. Rahim ağzı iltihabı olarak da bilinir. Rahim ağzı iltihabına neden olan belirli durumlar ve sebepler vardır. Korunmasız bir şekilde gerçekleşen cinsel ilişki, alerjik tepkilerin oluşması, hijyen kurallarının yeterli kadar yerine getirilmemesi, kanser, hormon dengesizliğinin yaşanması vb. durumlar rahim iltihaplarına sebep olmaktadır. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz gerekir, aksi halde çocuk sahibi olmak isteyenler için riski oluşturabilir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamamalara göre tedavi edilmediğinde, kısırlığa yol açabilmektedir.
Rahim İltihabı Nedir, Nedenleri Neler?
Rahim iltihabı ( rahim ağzı iltihabı) sebepleri ve nedenleri genel olarak şöyle:
- Korunmasız bir şekilde yaşanan cinsel ilişki: Cinsel ilişki ile kadının rahim bölgesine bakteri, virüs geçişi yapar ve zaman içinde enfeksiyonlara yol açar. Bakteri, virüs vb. durumlar sonucunda, Kilamidya, Gonora, Trikomonas, Genital Herpes vb. genital siğil hastalığı görülebilir.
- Alerjik durumların görülmesi: Kadının vajina sperm öldürücü; floras doğasının, kontraseptif, spermisidal vb. kremlere, prezervatifteki lateks maddesine ya da banyo tuzu, vücut temizleyiciler vb. kimyasallara karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durumun neticesinde kişide rahim ağız bölgesinde iltihaplanmalar görülür.
- Tahriş: Kimyasal maddeler, tamponlar, kozmetik ürünler, duş jelleri ve gebelikten korunma yöntemlerinden olan; spiral, pessary, cervical vb. maddeler vajina bölgesinde tahrişe sebep olur ve bu durum zamanla iltihaplanmaya neden olabilir.
- Hijyen kuralları: Vajina temizliğine ve genel vücut temizliğinde uygulanması gereken, noktalara dikkat edilmediğinden dolayı rahim ağzında iltihaplanma gerçekleşebilir.
- Hormon dengesizliği durumları: Östrojen seviyesinin düşük olması ayrıca yüksek oranda projesteron salgısının olması sonucu, bağışıklık sistemi zayıflar ve rahim bölgesinde iltihaplanma gözlemlenebilir.
- Kanser: Rahim ağzı kanseri tedavisi sürecinden geçen kişilerde de görülebilir. Radyoterapi, kemoterapi vb. uygulamalar rahim bölgesinde, rahim iltihabı durumlarının yaşanmasına az da olsa sebep olabilir.
Rahim İltihabı Belirtileri Neler?
Rahim iltihabı rahatsızlığına farklı hastalıklar ya da nedenler sebep olmaktadır. Bu doğrultuda altında yatan nedene göre belirtiler kimi zaman değişebilir.
Fakat genel olarak rahim iltihabı belirtileri şöyle:
- Vajina akıntısının; yeşil, kahverengi veya sarı renkte akıntıların görülmesi. İrin şeklini alabilir, kötü kokuya da neden olur.
- İdrar esnasında yanma, vajina bölgesinde kaşıntı, sık bir şekilde idrara çıkma isteği.
- Cinsel ilişki esnasında duyulan ağrı.
- Adet döngüsü dışında gelişen, kanamaların görülmesi. Cinsel ilişki sonrası da gelişebilir.
- Vajina bölgesinde ya da alt karın bölgesinde ağrı hissedilebilir, baskı ya da ağırlık hissi. Bel ağrısı gözlemlenebilir.
- Eğer rahim iltihabı kişinin farklı organlarına yayılırsa, bu durumda ateş ve halsizlik de gözlemlenir.
Rahim İltihabı Tedavi Yöntemleri
Rahim iltihabı tedavi süreci, tabii ki kişinin mevcut durumuna göre değişkenlik gösterir. Ayrıca iltihaba neden olan, altındaki hastalık ya da enfeksiyon belirlendikten sonra; bu doğrultuda gerekli tedavi uygulaması gerçekleştirilir. Kişinin şikayetleri doğrultusunda, içinde bulunduğu durum tespit edilir ve kişiye özel tedavi süreci planlanır ve sağlıklı bir şekilde uygulanması sağlanır. Rahim iltihaplanmaları ve rahim hastalıkları, kadında önemli hastalıklara sebep olabileceği için bu gibi durumlar üzerinde hassasiyetle durulmalıdır.
Rahim iltihabı tedavi yöntemleri şöyle:
- Antibiyotik tedavisi: Enfeksiyonun kaynaklı, bakteri nedenli iltihaplanmalarda rahim iltihabı gerçekleşirse, antiviral ilaçlar önerilir. Bakteri, mantar ve virüs kaynaklı ise bu gibi durumlarda tedavi sürecinde öncelikle ilaç tedavisi uygulanır.
- Hormon tedavisi: Hamile kadınlarda; östrojen ve projesteron hormon terapileri uygulanır.
- Alerjilerden uzak durmak gerekir. İltihaplanmaya sebep olan etken, alerjik kaynaklı ise; kullanılan kimyasal içerikli maddeler ise bu gibi durumlarda, ilgili madde belirlenir ve hastanın iltihap tedavi süresince uzak durulması önerilir.
- Tahrişi önlemek: Diyafram, tampon vb. rahim içine yerleştirilen aletler tahrişe sebep oluyorsa, çıkarılmalı ve sağlıklı ve hijyenik bir şekilde yerleştirilmelidir.
- Ameliyat: En son durumlarda, hastalığın ileri evresinde uygulanabilir. Altında yatan neden, kötü huylu bir virüs ya da hastalık ise; kriyocerrahi (dondurma), elektrokoterizasyon (yakma) ya da lazer yöntemleriyle; rahim ağzındaki iltihaplı doku çıkarılmaktadır.
Rahim ağzı iltihaplanmaları ve genel olarak rahim bölgesinde görülen iltihaplanma durumlarında mutlaka; belirtiler doğrultusunda doktor kontrolünden geçmeniz gerekir. Bu gibi durumlar, enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde, farklı daha önemli hastalıklara sebep olabilir. Bu nedenle tedavi sürecinden kaçınmamak gerekir.