11 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkKadın HastalıklarıVajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus Nedir? Vajinismus genel anlamıyla cinsel birleşme sırasında ağrı veya cinsel birleşmenin hiç gerçekleşmeme durumudur. Derecesine bağlı olarak hafif kasılmada ağrılı cinsel birleşme yaşanıyorken, ileri derece hastalarda cinsel birleşmenin düşünülmesi bile kasılmayı ve panik atak benzeri tabloyu tetikleyebilir.

Vajinismus hastalarında genelde cinsel yakınlaşma tamamen normaldir. Klitoristen uyarılıp orgazm olabilir. Fakat cinsel birleşme anı geldiğinde istemsiz ve her ilişkide tekrar eden kasılmalar ilişkiye engel olur. Bu kasılmalar hem hasta da hem eşte duvar hissini, bir darlık hissini uyandırır.

Her ilişki denemesinde tekrar eden başarısızlık artık ilişki denemesinden kaçınmayı da beraberinde getirir. Bu durum evlilik içi çatışmaları, hastada içe kapanma depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu durum genelde 2 yıl süren vajinismus hastalarında daha sık gördüğümüz tablodur.

Vajinismus bir erteleme hastalığıdır. Zamanla düzelir düşüncesi çoğu çiftin düştüğü hatadır. Vajinismus olduğunuzdan şüpheleniyorsanız bu konuda deneyim sahibi bir doktordan mutlaka yardım almalısınız.

Vajinismus Nedenleri

Vajinismus nedenleri hastalığın primer veya sekonder oluşuna göre değişir.

Sekonder tip: Gelişmiş ülkelerde daha sık karşılaşılan bir türdür. Bur da daha önce aktif sağlıklı cinsel hayatı olan bir kadının geçirdiği çoğunlukla fiziksel, nadiren psikolojik travma sonrası cinsel ilişkiden kaçınma davranışı gelişir. Fiziksel sıkıntılar genital bölgeyi ilgilendiren inflamasyon, cerrahi, doğum sonrası, menopoz sonrası, zor ağrılı jinekolojik muayene… sayılabilir. Cinsel taciz, travma öyküsü de cinsel birleşmeden kaçınmayı tetikleyebilir.

Primer Vajinismus

Vajinismus Türkiye gibi kapalı, kız çocukları yetiştirilirken uygulanan aşırı korumacı, baskıcı toplumlarda sık görülen bir hastalıktır. Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı %1 in altında iken bizde tahmin edilen rakam %10 üzerindedir. Bizdeki bu rakamda ağrılı cinsel birleşme yaşayan 1 ve 2. Derece hastalar dahil değildir. Çünkü bu grupta cinsel birleşme olmuş, istedikleri zaman çocuk sahibi olmaları da mümkün, evlilikleri tamamlanmıştır. Çift bu durumun bir problem olduğunu ve tedavisi olabileceğini bilmiyordur genelde. Bu durumdaki kadınlarda zamanla ağrı beklentisi cinsel uyarılmayı, orgazm sürecini bozar ve cinsel isteksizlik gerçekleşir. Cinsel isteksizliğin tedavisi ise çok daha uzun ve zahmetlidir.

Vajinismus dereceleri var mıdır?

Dr. Soytürk’te en sık karşılaştığımız hasta grubu 3,4 ve 5. Derece vajinismus hastalarıdır. Bu hastalarında çoğu vajinismus hastalığından sonradan haberdar olan çiftlerdir. Genelde internette cinsel ilişkiye girememe olarak aradıklarında karşılarına bu hastalık çıkar. Vajinismus bir erteleme hastalığıdır. Pek çok çiftin yaptığı’’ bekledikçe düzelir, zaten fiziksel bir şey yokmuş, zamanla aşarız’’ yanlışına düşmeyin çünkü ne yazık ki beklemek sadece başka cinsel problemleri, depresyon, içe kapanma, evlilik içi çatışmaları beraberinde getirir.

Eşler nasıldır?

Erkekler çoğunlukla eşine karşı aşırı duyarlıdır. Hastanın korkması, acı hissetmesi, yüz ifadesinde değişim erkeklerin direk geri çekilmesini sağlar. Yapılan tedavide eşlerle birlikte tedaviyi yürütmek onların rahatlamasını sağlamak süremizi kısaltacaktır.

Nasıl teşhis edilir?

Cinsel yakınlaşmada bir probleminiz yokken birleşme anı geldiğinde kendinize engel olamadığınız bir kasılma varsa ve cinsel ilişkiyi başaramıyorsanız siz vajinismus hastasısınız. Tedavi edilmezse yaşamınız boyunca devam edecek bir problem olur.

Vajinismus tedavisi

Vajinismus tedavisi olmaya karar verdiyseniz bu konuda çok titiz davranmalısınız. Çünkü her yanlış tedavi ile oluşan hayal kırıklığı sizde oluşturduğu maddi ve manevi yıkım ile birlikte sonraki tedaviye güven duygunuzu da azaltır. Tabi bunun dışında kaybolan yılları da düşünmek gerekir.

Tedaviye karar verirken dikkat edilecekler;

  • Vajinismus hastalığının sadece %2 sinde fiziksel sebepler altta yatar. Bunların çok azı cerrahi ile tedavi edilir. Tedavi için bir merkeze gittiğinizde size cerrahi ile vajeni genişletmek ya da kızlık zarını açmak önerilirse mutlaka bunun doğruluğunu teyit etmeden karar vermeyin. Yapılan gereksiz cerrahi sizin tedavi sürecinizi de uzatacaktır. Bu hastalığı iyileştiren bir ameliyat yoktur
  •  %98 çocukluktan itibaren bilinç altına yerleşen cinsellikle ilgili yanlış bilgiler, korkular ve inanışlara bağlı refleks kasılmadır. Vajinismus vajina içerisine girecek her şeye karşı gerçekleşen fobik bir kaçınma tepkisidir. Bu durumu karanlık korkusu, yükseklik korkusu gibi düşünebilirsiniz. Yani hastalar psikolojik olarak tamamen sağlıklı insanlardır. Sadece %2 sinde eşlik eden psikolojik sağlık problemi olabilir. Sadece bu grup hastalarda tedaviside psikoterapi eklenebilir. Tedaviyi sadece psikoterapi ile devam ettirmek vajinismus hastalarının çoğunda başarısızlık, uzun tedavi süreçlerini beraberinde getirir. Psikoterapiden fayda gören hastaların neredeyse tamamı vajinismus derecesi 1,2 ve 3. Derece olanlardır.
  • Vajinismusu tedavi eden bir ilaç, merhem yoktur. 
  • Kliniğimizde yürüttüğümüz tedavi davranışsal bilişsel terapi olup her gelen çiftin durumuna göre değişiklik yaparak ilerliyoruz. Hastalarımızın %85 i iki saatin sonunda cinsel birleşmeyi başarıyor. Çok az hastamız üç seanstan daha uzun sürüyor. Yenmenin birinci kuralı tedaviyi yürüten hekiminize güvenmeniz ikincisi ise eşinizin desteğidir.

%100 kesin ve kalıcı çözümü olan bir hastalıktır. Hayatınızı ertelemeyin.

Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK

Exit mobile version