Ana SayfaYaşamFaydalı BilgilerTürkiye'de Gidilebilecek 5 Sanat Galerisi

Türkiye’de Gidilebilecek 5 Sanat Galerisi

Türkiye'de sanat müzeleri 19. yy sonundan itibaren 20. yy sonuna kadar devam etmiştir. 2000 yılından itibaren galerilerin oluşturulması ve korunması hız kazanmıştır.

Türkiye’de gidilebilecek 5 sanat galerisi şunlardır: İstanbul Modern, Salt, Mısır apartmanı, Depo İstanbul ve Arter olarak bilinmektedir.

Sanat Galerisi Nedir?

Sanat galerisi, görsel sanatlar ve sanat sergisinin yapıldığı bina ve mekana verilen addır. Sanat galerisi, sergilediği sanat eserleri satan bir işletmedir. Sanat galerileri, kurucular tarafından evrensel olarak kar amacı olmayan bir kuruluştur.

Türkiye’nin İlk Sanat Galerisi

Sanat tarihi, 20.yy başlarında önem kazanmıştır. Zaman içerisinde üniversitelerde ve ortaokullarda eğitimine ağırlık verilmiştir, ancak yeterli olamamıştır. Sanat tarihi Türkiye’de Cumhuriyet döneminde gerçekleşmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme ve çöküş döneminde sanat ve sanat eserlerini sergilemeye başlanmıştır. 16.yy ikinci çeyreğinden başlayarak imparatorluğun sonuna kadar faaliyette bulunan Ehl-i Hiref Teşkilatı tarih açısından en önemli kuruluştur.

Türkiye’de Sanat Galerisi Nerelerdedir?

Türkiye’nin kültür sanat ortamı çoğunlukla İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde bulunmaktadır. Hem çağdaş hem de klasik olarak ünlü ve yerli isimlerin gelecek ve gelen isimleri de temsil ediyor.

Türkiye’de Gidilebilecek Sanat Galerileri

Türkiye’de gidilmesi gereken en güzel sanat galerileri şunlardır:

  • İstanbul Modern: Çağdaş sanatın ana merkezi ve boğazın ihtişamlı manzarasına karşı büyük bir deponun içinde bulunmaktadır.
  • Salt: istiklal caddesi ve Karaköy’de konumlanan Salt etkinlik ve sanatın düzenlendiği geniş çaplı bir yapıdır.
  • Mısır Apartmanı: Mısır apartmanının her katında ayrı bir galeri bulunmaktadır. Bizleri karşılayan görkemli kapısıyla şık ve zarif 6 kat uzanan Mısır Apartmanının her köşesinde tarih ve sanat bulunmaktadır.
  • Depo İstanbul: Sanat merkezinin yanı sıra tartışma alanı olarak da geçiyor. 2005 yılında Tophane Tütün Deposu’nda faaliyet gösteren bu galeri diğerlerinden biraz farklıdır.
  • Arter: İstiklal caddesi üzerinde bulunan Arter kişisel ve karma sergiler olmak üzere birçok sanata ve sanatçıya ev sahipliği yapmaktadır.

Sanat Galerisinde Neler Bulunur?

Sanat galerileri her 19 günde bir değişik sanatçıların heykel, resim, gravür, seramik, minyatür, tezhip, ebru, hat vb. alanlardaki sergileriyle sanatseverlerin yoğun ilgisini çekiyor. Geniş ve ferah salonlarda ışıklandırmalar izleyicileri memnun etmektedir. Sanat galerileri her biri farklı büyüklükte olmaktadır. Galeriler hafta içi her gün 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version