11 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaYaşamFaydalı BilgilerKefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin faydaları nelerdir sorusuna cevap olarak sağlık açısından pek çok faydasını sayabilmek mümkün olur.

Kuzey Kafkasya kökenli bir süt ürünü olan kefir, keçi ya da inek sütü ile özel bir maya mantarı kullanılarak elde edilir. Rusların ve Kafkas Türklerinin uzun yıllardır tüketmekte olduğu kefir, ekşimsi ayrana benzeyen tadı ile bilinir. Birçok hastalığın tedavisinde ve gebelik dönemlerinde tercih edilen kefir; kalsiyum, B12, magnezyum, K2 vitamini, folik asit, biotin, enzim ve probiyotik maddeleri bünyesinde barındırır. Kefirin faydaları nelerdir sorusuna cevap olarak sağlık açısından pek çok faydasını sayabilmek mümkün olur.

Kefirin Faydaları

  • Böbrek taşı rahatsızlıklarını giderme
  • Bağışıklık sistemini güçlendirme
  • Kanser hücrelerinin büyümesini sağlama
  • Vücudu tuz, ağır metal ve alkolik maddelerden temizleme
  • Ülser rahatsızlığına iyi gelme
  • Bağırsakları temizleme
  • Egzama ve sedef tedavilerinde kullanma
  • Sindirimi kolaylaştırma
  • Gastrit tedavisinde kullanma
  • Vücut fonksiyonlarını düzene sokma gibi birçok etmen ile sıralanabilir.

Günlük kefir tüketimi ile bu rahatsızlıkların yanı sıra vücudun diğer organlarına da fayda sağlanabilir.

Kefir Tüketimi

Her üründe olduğu gibi kefir tüketiminde de dikkat edilmesi gerekir. Dünya genelinde çok fazla tanınmamasına rağmen Türkiye’de pek çok kişi tarafından bilinen kefirin yanlış tüketimi, istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kefiri aşırı tüketmek, bağırsak ve midede kramp oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle günde sadece 1 bardak tüketilmesi tavsiye edilir. Kefirde yer alan bakterilerin bazı kişilerde ishale neden olduğu bilinmekle beraber, böyle durumlarda tüketim seviyesi yarı yarıya indirilmelidir. 1 yaş altındaki bebeklere verilmemesi tavsiye edilir.

Kefir Yapımı

Evde kefir yapmak isteyenler için 1 litre süt ile 30 ya da 35 gram aralığında kefir mayası yeterlidir. İlk etapta bir tencerenin içerisine alınan süt kaynatılır ve daha sonra soğumaya bırakılır. Süt üzerinde oluşmuş kaymak alınır. Soğuyan süt 20 ile 25 derecelik ısıya geldiği zaman kefir mayası ilave edilir. Bu işlemin ardından kavanozun içerisine karışım dökülür ve ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. 18-24 saat kadar sütün pıhtılaşması beklenir. Pıhtılaşma işlemi tamamlandığında kefir hazır hale gelmiş demektir ve günlük kullanıma uygun olur. Olgunlaşması için buzdolabında 1 gece bekletilmelidir.

Exit mobile version