11 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkKalp Krizi Nedir, Belirtileri Neler?

Kalp Krizi Nedir, Belirtileri Neler?

Ülkemizin en sık rastlanan rahatsızlıkları arasında yer alan kalp krizi nedir? Kalp krizinin belirtileri nelerdir?

Kalp krizi; çeşitli nedenler ile başlayan ağrı, sırt bölgesine, boyuna, çeneye, mideye vb. bölgelere hızlı bir şekilde yayması sonucu gerçekleşir. Ağrı göğüs üzerinde baskı hissedilmesi üzerine, sıkışır ve kriz oluşur. Kan damarlarındaki plaklar ani bir şekilde yırtılır ve üzerine kan pıhtısı toplanır, kalp damarı tıkanır ve kalp oksijensiz kalır. Kalp kası oksijensiz kaldığı için, kalp kası hücreleri ölür, ardından kalp krizi gelişir. Bu gelişen sürece kalp krizi denir, bilimsel adı ise miyokart infarktüsü şeklindedir.

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi; kan damarlarında yer alan plakların ani bir şekilde yırtılması ve kan pıhtısı ile tıkanması sonucu, kan damarları oksijensiz kalır. Oksijensiz kalan kalp kaslarında yer alan hücreler, yavaş bir şekilde ölür. Bu doğrultuda gerçekleşen işleme kalp krizi denilmektedir. Kalp krizi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir, erken teşhis ve tedavi ile hayati tehlike atlatılabilir. Bu nedenle kalp krizi geçirenlere acil müdahale yapılması gerekir.

Kalp Krizi Belirtileri Neler?

Kalp krizi belirtileri şöyle:

  • Göğüs ağrısı gelişir; göğüs kafesinin orta bölümünde hissedilen ağrı ile başlayabilir. Yaklaşık birkaç dakika sürdüğü belirtilmektedir. Sıkışma hissi, baskı, ağırlık, ağrı gibi durumlar gözlemlenir. Göğüs bölgesinde yanma, hazımsızlık vb. mide rahatsızlıkları belirtileriyle de karıştırılabilmektedir.
  • Vücudun üst bölümünde gerçekleşen ağrılar. Kolların her ikisinde ya da sadece birinde ağrı hissedilir. Omuz bölgesinde, boyunda, çene bölgesinde, midenin üst alanında ağrı vb. şeklinde ağrılar ile de gerçekleşebilir.
  • Nefes darlığı gözlemlenir. Yaşanan nefes darlığı, tek belirti olarak gerçekleşebilir. Ağrının hemen öncesinde ya da sonrasında da geliştiği gözlenmiştir.

İlgili belirtiler doğrultusunda karşılaştığınızda, doktora başvurmalı ve doktora iletilen doğru şikayetler ile teşhis konulmaktadır. Tanı işlemi için; şikayetler ve EKG (elektrokardiyografi) sonucu değerlendirilir. Akabinde kriz geçiren hastaya gerekli tedavi süreci uygulanır. EKG net sonuç vermediği durumlarda doktor tarafından farklı testler uygulanabilir.

kalp krizi

Kalp Krizi Tedavisi, Tedavi Uygulamaları

Kalp krizi geçiren ve teşhis konulan kişilere belirli süreçler uygulanmaktadır. Fakat, henüz tanı konmadan, şüphe edilen bir durum karşısında, belirli uygulamalar da uygulanabilmektedir.

Kalp rahatsızlıkları ile şikayet durumlarında, kriz geçirme riskine karşı:

  • Kanın pıhtılaşmasının önüne geçebilmek adına aspirin verilir.
  • Göğüs ağrısını azaltmak ve kan akımını iyileştirmek adına, ilaç verilir.
  • Oksijen tedavisi uygulanır.

Tedavi uygulamaları şöyle:

  • Trombolitik tedavi ile kan pıhtılarını eritmek amaçlanmaktadır.
  • Rerkütan koroner yöntemidir.

Kalp Krizi Risk Faktörleri Neler?

Kalp krizi risk faktörleri, belirli durumlara göre değiştirilen ya da değiştirilemeyen faktörlere göre iki alanda incelenebilir. Kalp krizinin riskli olduğu ve değiştirilmemesi; yaş gurubu, genetik yatkınlık ( aile üyelerinde yaşanan bir hastalık olması), ayrıca erkekler de risk faktörlerinden daha çok etkilenmektedir. Diğer taraftan kalp krizinin önüne geçebilmek adına, yaşam tarzında yapılan küçük detaylar ile değiştirilen riskleri değiştirmek elimizdedir. Kal krizi risk faktörleri; sigara kullanımı, yüksek basınç ( hipertansiyon),diyabet, kan yağlarının yüksek oranda olması, obezite vb. faktörleri değiştirmek elinizde olduğunu belirtmek isteriz.

Kalp krizi risk faktörleri doğrultusunda, yaşam tarzınızı değiştirmeye ya da ilgili durumlara dikkat etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylece kalp sağlığınızı korumanız mümkündür. Fakat, genetik yatkınlık, aile üyelerinde sürekli yaşan bir durum ise maalesef genetik yatkınlık faktörü ile etkilenmeniz daha yüksektir. Bu nedenle de kalp sağlığınıza daha fazla dikkat etmeli ve buna yönelik beslenme uygulamaları yapmanızda fayda vardır.

Kalp Sağlığını Koruma Yöntemleri

Kalp krizi ve kalp hastalıklarına karşı, kalp sağlığınızı korumak için çeşitli noktalara dikkat edebilirsiniz.

  • Kalp sağlığını koruyucu nitelikteki, beslenme düzeni ve programı.
  • Doymamış yağ oranı yüksek olan, işlenmiş yağlardan uzak durmak gereklidir. Yağ, tuz, şeker vb. ürünlerden olabildiğince uzak durmanız gerekir.
  • Spor aktiviteleri yaparak, kalbinizin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Spor faaliyetleri vücut işlevini olumlu yönde etkileyecektir. Böylece obezite vb. kilo sorunlarınızdan da kurtulabilirsiniz.
  • Sigara, alkol vb. bağımlılık durumlarından uzak durmak gerekir.
  • Kanın pıhtılaşmasını önleyici, besinler tüketmeye özen göstermelisiniz. Sağlıklı beslenme aslında, hastalıkların genelini kapsayan en önemli noktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni ile genel sağlığınızı ve kalbinizi koruyabilirsiniz.

Kalp krizi adına korunmak ve daha sağlıklı bir yaşam için, beslenmenize ve spor aktivitelerine hayatınızda yer vermeye özen gösterin.

Exit mobile version