Ana SayfaSağlıkEgzersizGeçmeyen Sırt Ağrıları için Çözüm Önerileri

Geçmeyen Sırt Ağrıları için Çözüm Önerileri

Fiziksel aktivite sırt kaslarını güçlendirmeye yardımcı olabilir ve ağrı riskini azaltabilir. Yüzme, pilates veya yoga gibi sporları deneyin ama bölgeye aşırı baskı uygulamaktan kaçının.

Yüzme, pilates veya yoga gibi sporları deneyin ama bölgeye aşırı baskı uygulamaktan kaçının. Herkes hayatının bir döneminde sırt ağrısı çeker. Bu o kadar yaygın bir problemdir ki, genelde hasta izinleri ve kazaların arkasındaki ikinci ana nedendir. Tıbbi verilere göre insanların %80’inden %90’ına kadarı sırt ağrısı çekiyor.

Nedenleri çeşit çeşit, ama çoğunluk durumun iş yerlerinde oluştuğu tahmin ediliyor. Bir yandan, bu ağrının riskini arttıracak fiziksel güç ve aşırı hareketler gerektiren belli başlı meslekler var. Diğer yandan, ofis işleri de zayıf duruş ve uzun süre oturmaktan kaynaklı olarak sırt ağrılarına sebep olabilir.

Sırt ağrısı kişiden kişiye değişiklik gösterir ve durumların hepsinden kaçınmak mümkün olmayabilir. Ama bugün size günlük sırt ağrılarından rahatlatacak çeşitli önerilerde bulunacağız.

Ağır yük taşımaktan kaçının

Sırtta aşırı yük taşımak bu bölgede ağrıya yol açan ana nedenlerden biridir. Uzmanlara göre insanların ağır yük taşıdıktan sonra sırt ağrısı çekmeleri yaygın görülen bir durumdur.

Spor ve fiziksel aktivite sırt kaslarını güçlendirmek için gereklidir ve sırt ağrısı riskini azaltmaya yardımcı olur. Sırt üzerine baskı uygulayan ve sırtı zorlayan sporlar bale ve basketboldur. Aynı zamanda yüzme, pilates veya yoga gibi aktiviteler sırtın güçlendirilmesi için daha etkili ve zararsız sporlardır.

Her iki durumda da, en önemlisi egzersiz yaparken doğru ayakkabıları seçmektir, çünkü ayaklara rahatsızlık veren ve tam oturmayan ayakkabılar da sırt ağrısına neden olur.
Doğru duruş

Otururken, yürürken ve hatta sadece ayakta dururken doğru duruş çok önemlidir. İyi bir oturuş pozisyonu için aşağı sırt bölgenize odaklanmalı ve omurganızı düz tutmalısınız.

Ayakta dururken veya yürürken sırtınız düz olmalı ve omuzlarınızı öne düşürmemelisiniz. Eğer eğilip bir şey almanız gerekiyorsa, doktorlar omurganızı değil dizlerinizi bükmeyi öneriyor.

Uygun bir yatak seçin

Sırtınız yatağınızda dinlenerek bayağı zaman geçirir, ve burası da gerçekten vücudunuzun dinlenmesi gereken yerdir. Eğer yatağınız çok sert veya çok yumuşak ise, sırt ağrılarınız artabilir, yoğunlaşabilir ve hatta uykunuzu bölebilir. Bu yüzden kendinize uygun bir yatak bulmanız çok önemlidir.

Sağlıklı bir yaşam tarzını koruyun

Bir çok durumda sırt ağrısından korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek çok önemlidir. Mesela sigara içmek omurga disklerini etkileyecek öksürüklere yol açacaktır. Ayrıca aşırı kilolu olmak da sağlıksızdır çünkü sırtınıza daha çok baskı yaratır.

Son olarak, iyi bir duygusal dengeye sahip olmak önemlidir, çünkü depresyon sırtın kasılmasına neden olacaktır ve buna bağlı sorunlar yaratabilir.

Sırtüstü veya yanınıza dönerek uyumak,

Seçeceğiniz uyku pozisyonu da sırt ağrısından korunmak için çok önemlidir. Vücudun uyurken dinlenme pozisyonunda 6 ila 8 saat arası kalacağını düşünürseniz, sırtüstü veya yanınıza dönerek uyumak önemlidir.

Karnınızın üstünde uyumak önerilmez çünkü bu omurganızın doğal kıvrımında değişiklikler yaratır, omzu iki taraftan birine dönmeye zorlar, bu da omurgayı daha da zorlayabilir.
Stresten kaçının

Stres sırt ağrısının yaygın nedenlerinden biridir, ve hem evde hem de iş yerinde oluşabilir. Stresli olduğunuzda, bu sırtta gerginlik yaratır ve normal aktiviteleri gerçekleştirmenizi önler.

Bundan kaçınmak için size bir an duraksamayı ve derin bir nefes almayı öneriyoruz. Ayrıca günde iki kez esneme egzersizleri yapın.

Tıbbi tavsiye alın

Fizik tedavi uzmanınızla tekrar eden sırt ağrınız hakkında konuşmanız çok önemlidir çünkü bu durumların %3’ü kronik hale gelebilir. Eğer sırt ağrınız haftalarca sürüyor ise en iyisi doğru bir teşhis almak için hemen doktorunuza görünmeniz.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version