Boşnak Mantısı Nedir?

Boşnak lezzetleri Türk mutfağında çok önemli bir konuma sahiptir. Boşnak böreğini duymayan yoktur. Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren diğer bir lezzet ise Boşnak mantısıdır. Peki, boşnak mantısı nedir? Nasıl yapılır? Boşnak mantısı; emek ve zahmet isteyen, yufka ile yapılan çok lezzetli bir mantıdır. Mantının iç harcında kıyma kullanılır.

Şimdi daha detaylı şekilde inceleyelim.

Boşnak Mantısı Yapmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Damakları tatlandıracak nefis mi nefis bir Boşnak mantısı yapmak için bazı malzemelere ihtiyacınız olacak.

Gerekli malzemeler şunlardır:

  • Un
  • Zeytinyağı
  • Ilık su
  • Tuz
  • Az yağlı dana kıyma
  • Kuru soğan
  • Karabiber, pul biber
  • Nane
  • Ayçiçek yağı

Mantının yapım aşamasında bu malzemeler yeterli olacaktır. Servis için yoğurt, ayçiçek yağı ve kırmızıbiberden nefis bir sos yapabilirsiniz.

Boşnak Mantısı Nasıl Yapılır?

İşe öncelikle mantı hamurunu yapmakla başlayın. Geniş bir kabın içine un eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Unun ortasına zeytinyağı ve ılık su ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurun. Ardından buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Bu sırada kıymalı iç harcı yapabilirsiniz.

Bir kabın içine kıymayı koyun. Sonra içerisine kuru soğan rendeleyin. Aynı zamanda nane, pul biber, karabiber, tuz ekleyin. Baharatları da koyduktan sonra güzelce yoğurun.

Dolaptaki hamuru çıkartın. Merdane yardımıyla incecik şekilde açın. Açılan bezelerin üzerine Ayçiçek yağından bolca sürün. Hamuru küçük kareler şeklinde kesin. İçine kıymalı harcı doldurun. Kare şeklinde mantıyı kapatın. Önceden ısıtılmış fırına mantıları atmadan önce tepsinin altına az miktarda yağ sürün. Ardından mantıyı pişirin.

Boşnak Mantısı Püf Noktaları Nelerdir?

Zahmetli ve tutturması zor bir tariftir. Fakat bazı püf noktalar sayesinde çok lezzetli mantılar yapmak hiç de zor değildir. Boşnak mantısı fırından çıktığı gibi servis edilebilir. Fakat üzerine bol tereyağı veya et suyu ilave edilerek pişirilirse ve servis edilirse daha lezzetli olur. Üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ederek de daha lezzetli mantılar elde edilebilir.

Boşnak Mantısı Kaç Dakikada Pişer?

Önceden ısıtılmış bir fırın için 200 derece ayarında pişmesi yeterli olur. Böylece 40 dakikada bütün mantılar tam anlamıyla pişmiş olur.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version