11 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkCinsel SağlıkBel Soğukluğu Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Bel Soğukluğu Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Bel soğukluğu hastalığı cinsel yolla buluşan bir hastalıktır. Bel soğukluğu (Gonore) hastalığı her iki cinste de görülmektedir.

Bel soğukluğu hastalığı cinsel yolla buluşan bir hastalıktır. Bel soğukluğu (Gonore) hastalığı her iki cinste de görülmektedir.

Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir?

Diğer adı Gonore olarak da bilinen bel soğukluğu hastalığı erkekler ve kadınlarda görülen Neisserria Gonorrhoeae ismi verilen bir bakterinin cinsel ilişki yoluyla buluşması sonucu ortaya çıkar. Gonore cinsel yolla buluşan erkeklerde idrar kanalının sık sık iltihaplanması ve bel soğukluğu kadınlarda ise rahim bölgesinin sık sık iltihaplanmasına neden olan bir sorundur. Bel soğukluğu(Gonore) en çok cinsel yolla bulaşmaktadır.

Hastalığın erkekten karşı cinse bulaşması daha kolaydır. Özellikle genç erkeklerde görülür. Cinsel ilişkilerde korunmama nedeni ile oluşan hastalık bir de çok eşli birliktelik yaşayan bireylerde görülme olası çok daha fazladır. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre dünyada her yıl 50 milyon insan bu hastalığa yakalanıyor, ayrıca diğer verilere göre de 30 saniyede birde kadınlar bu hastalığa yakalanıyor.

Bel soğukluğu hastalığına neden olan bu bakteri insandan insana temas olur ve vücudun dışında yaşayamaz. Bel soğukluğuna neden olan bu bakterinin neme ihtiyacı vardır bunun için de kuru ortamda yaşayamaz.

Erkeklerde Bel Soğukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Erkeklerde nedenler çabuk ve kolayca anlaşabilir şekilde ortaya çıkmaktadır. Cinsel ilişkiden 1 veya 2 hafta sonrası belirtiler başlar.

  • Makat Enfeksiyonu
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi
  • Akıntıdan sonra kızarıklık meydana gelmesi
  • Left bezlerinde şişlik ya da boğazlarda ağrı.

Kadınlarda Bel Soğukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda bel soğukluğu belirtileri erkeklere göre daha yavaş ilerler. Tepki bile vermeyebilir bazı durumlarda.

  • Regl dönemleri dışında kanama olması
  • Halsizlik yüksek ateş
  • Kötü kokulu akıntı
  • Pelvik inflamasyonu
  • Karın ve alt karın ağrıları

Bel Soğukluğundan Korunmanın Yolları?

Bu hastalıktan korunmak için tek eşlilik önemlidir. Ayrıca ilişki sırasında prezervatif ile korunmak ve prezervatifin tek kullanımlık olması önemlidir.

Bel Soğukluğu Tedavisi Nelerdir?

Diğer tüm hastalıklarda da olduğu gibi bu hastalıkta da erken tanı ve teşhis çok önemlidir. Hastalığın tedavi sırasında antibiyotik iğne veya hap kullanılabilir. Hastalığın tedavi sürecinde makrolid, seftriakson ve tetraksiklin grubu antibiyotikler tercih edilmelidir. Bel soğukluğu olan hastalarda başka cinsel hastalık olma olasılığı da yüksektir bunun için cinsel yolla bulaşan hastalıklar taraması yapılmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Exit mobile version