11 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkBitkisel KürAşırı Terlemeye Kesin Çözüm!

Aşırı Terlemeye Kesin Çözüm!

Aşırı terleme birçok kişinin kabusu olan bir problemdir. Tabii ki pek çok kişide de terleme sadece yazın değil aynı zamanda kış aylarının da problemidir.

Terlemeyle ilgili herhangi bir tedaviye başlamadan önce kişiye detaylı sorular sorulmalı hatta gerekirse bazı kan tahlilleri ile bir hastalığın olup olmadığı ekarte edilmelidir. Örneğin; Şeker hastalığında, troid hastalıklarında, bazı kronik enfeksiyonlarda tıbbi bir nedene bağlı olarak aşırı terleme söz konusu olabilirken bazende hiçbir tıbbi neden olmadan sadece yapısal olarak da aşırı terleme olabilir.

Tabii ki daha normal kabul etmek ve bir hastalıkla karıştırmamak gerekir. Aslında çoğu kez terleme vücudun doğal bir savunma mekanizmasıdır ve hiç terlememek sağlıklı bir durum değildir. Normalde her canlı terlemez. Örneğin: etoburlarda terleme bezleri yoktur ve dillerini dışarı çıkararak aşırı ısıyı atmaya çalışırlar.

Oysa otoburlarda ve vejeteryan canlılarda ise terleme bezleri vardır ve fazla ısı ter bezleri aracılığıyla dışarı atılır. Örneğin, aslında vejeteryan olan insanoğlu kediler, köpekler, aslanlar, sırtlanlar gibi dilini dışarı çıkararak değil ter bezleri aracılığıyla ısıyı dengelerler.

Dolayısıyla terlemekten çokta yakınmamak gerekir çünkü bedenin doğal bir serinleme ve toksin atma mekanizmasıdır.

Bu Belirtiler Sizde Var mı?

İnsanlarla tokalaşmaktan çekiniyorum. Ellerim sürekli terliyor. Çizim yaparken elimin altına sürekli peçete koymam gerekiyor. Ayaklarım sürekli terlediği için bir başkasının yanında ayakkabımı çıkartamıyorum. Gömleğimdeki ter izlerinden dolayı toplantılarda ceketimi çıkartmak istemiyorum. Yıllardır açık ayakkabı giymek isterim, terden dolayı giyemiyorum.

Tıp dilinde aşırı terlemeye HİPERHİDROZ adı verilir. Bu durum her 100 kişiden birinde görülür ve genellikle yirmili yaşlarda başlar. Vücudun tümünde bir terleme durumunda genel bir hastalığı düşünürken bölgesel bir terleme durumunda ise özellikle bir hastalık düşünülmesi gerekmez. Aşırı terlemesi olan kişilerin yaklaşık üçte birinde akrabalarında da aynı sorunun görülmesi kalıtsal nedenleri de düşündürmektedir. Ter bezleri vücutta en çok el ayak ve koltuk altında bulunduğundan bu bölgelerde en çok problemin olması doğaldır.

Önemli Bilgi: TER ASLINDA KOKU YAPMAZ. Kokuya yol açan terin ciltte uzun süre kalmasıyla oluşan bir bakteriden kaynaklanır.

Önlemler Neler Olabilir?

Sizi serin tutabilecek ve ter emen bir doğal giysi seçin. Gün içerisinde giysi değiştirmeye çalışın çalışma ortamınızı serin tutun ve iyi havalandırın. Aşırı stres ve gerilimden el verdiğince kaçınmaya çalışın.

Doğal Çözüm İpuçları: Ilık ada çayı, aşırı terlemeyi azaltır. Aşırı kokan ayaklar için 25 gr. kadar at kuyruğu ve bir çorba kaşığı deniz tuzunu bir kabın içerisinde bir kaç litre serin ılık suya koyun ve 10-15 dakika kadar bekledikten sonra ayağınızı yıkamadan güzelce kurulayın.

Terlemeyi baskılamayan ve kötü kokan durumlarda çam yağı damlatılmış su ile koltuk altı ayaklar ve göğüs bölgesini silmek kötü kokuya karşı yardımcı olabilir.

Koltuk altı ve genital bölgeyi su ile yıkadıktan sonra elma sirkeli su ile silmek kötü koku ve aşırı terlemeye karşı yardımcı olur. Bol ılık ada çayının yanı sıra taze veya kuru nane, özellikle 2-3 kahve kaşığı dolusu toz zerdaçal tüketmek bedendeki aşırı salgıları azaltır ve kişi daha rahatlar.

Tıbbi Tedavi

Aşırı terleme tedavisinde bazı deodorant ve spreyler kullanılabilir ancak bu terlemenin nedene yönelik tedavi edilmesi yerine parfümlü kokular ile karışması çok daha kötü ve istenmeyen koku karışımlarına yol açabilir. Geçtiğimiz yıla kadar en çok kullanılan yöntem İONTOFOREZ idi, ancak haftada iki kere uygulama gereği ve etkinin kalıcı olmaması nedeni ile tedavi başarısı ve hasta uyumu düşüktür. İyi uygulanan iyontoforezde bazen birkaç yıla kadar rahatlama söz konusu olabilir. İyotoforez kabaca el ve ayak gibi terlemenin yoğun olduğu bölgelerin çok düşük doz elektrik akımı verilmesi ve iyonlu sıvı ile ter bezlerini etkiye geçmesidir.

Exit mobile version