11 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkAlzheimer Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Tüm dünya üzerinde en önemli sağlık sorunları arasında yer alan Alzheimer rahatsızlığı nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler.

Alzheimer nedir,  60 yaş ve üzeri kişilerde, nedeni tespit edilemeyen sebeplerden dolayı, beyin dokusundaki bozulmalar oluşur, akabinde zihinsel becerilerde aksaklıkların ortaya çıkmasına denilir. Beyin yapısındaki bozulmalar günlük hayatı etkileyen derece unutkanlığa ve vb. durumlara yol açmaktadır. İlerleyen yaşlarda görülen bunama, unutkanlık vb. hastalıklar ile aynı gibi görülse de farklı formlara sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Alzheimer hastalığı, belirli faktörler sonucu kişinin beyin dokusunda hasara sebep olur. Bu nedenle hastalık sürecinde doğal gelişen bir süreç olduğunu söyleyemeyiz. Bu nedenle, herhangi bir kişide gözlemlenen, devamlı unutma durumları ve duyusal bozulmalar mevcut ise, bu durumlarda gerekli kontrollerden geçmesi önem taşır. Genel süreçte tamamen tedavi edilen bir hastalık değildir. Sadece ilaçlar ile ilerlemesi durdurulur. Fakat, yaşan mevcut durum neticesinde kanser virüsü gibi yayılacaktır. Kişi zaman içinde hafızasını tamamen kaybeder, duygusal bozukluklar gözlemlenir, en yakınlarını dahi tanımayacak duruma gelmektedir.

Alzheimer Hastalığının Nedenleri

Alzheimer hastalığı, nedeni konusunda net veriler bulunmamaktadır. Fakat, beyin hasarının oluşmasından dolayı ortaya çıktığından, belirli hastalıklar Alzheimer’e sebep olabilir. Aynı şekilde genetik etkenli, kalıtımsal olarak ortaya çıkabilir. Ya da en büyük risk nedenlerinden biri olarak, kimyasal içerikli-hazır işlenmiş gıdalar dahilinde yaşam tarzından dolayı beyin dokusunda hasar oluşabilir, bu doğrultuda Alzheimer gelişebilir.

alzheimer

Alzheimer Belirtileri Neler?

Genel olarak Alzheimer belirtileri şöyle:

  • Bellek kaybının gözlemlenmesi, hastalığın evresine göre; unutkanlık seviyesi az veya yüksek miktarda yaşanılabilir.
  • Kafanın mevcut durumunun, yaşanılan olaylar doğrultusunda karışık olması ve olayları net anlayamama ve anlatamama durumu görülür.
  • Soyut düşünme yeteneği oldukça zayıflar, anlatma ve konuşma güçlükleri yaşanır.
  • Konsantrasyon olma konusunda zorluk yaşanır.
  • Günlük işleri yapmakta zorluk yaşamak ve karmaşık işleri halletmekte oldukça zorluk yaşanması.
  • Kişilik yapısında farklı formlar ortaya çıkabilir.
  • Olaylara, kişilere; şüpheci yaklaşmak, tuhaf davranışlar sergilemek gibi durumlar yaşanması.
  • Düşünmede sorun yaşayan kişide, konuşma zorlukları da ortaya çıkar. Yazma konusunda da unutkanlıklar gözlemlenir, yazacağı şeyi bilememek ya da unutmak vb. durumlar.
  • Ani gelişen saldırganlık ya da gerginlik durumları gözlemlenir.
  • Huzursuzluk durumu gözlemlenir.
  • Halüsinasyonlar görülebilir.
  • Ruh halinin kötü olmasından kaynaklı, depresyon süreci gözlemlenir.

Alzheimer Tedavi Yöntemleri Neler?

Alzheimer hastalığı, genelde yaşlılarda görülen bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz, fakat bazı durumlarda genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle Alzheimer hastalığından korunmak ve önlem almak için çeşitli beyin aktiviteleri ve hayatın içine dahil edilen uygulamalar yer almalıdır. Alzheimer hastalığına neden olan etkenler net olarak bilinmediği için tedavi sürecinde henüz net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ama belirtilenlere göre; beyinde oluşan hasar sonucu ortaya çıkan bozulmalar doğrultusunda, buna karşı önlemler alınabilmektedir.

Alzheimer hastalığından korunma yöntemleri şöyle:

  • Sağlığınıza özenli bir şekilde dikkat edilmesi gerekir. Beslenmede ağırlıklı olarak organik gıdalara yer verilmeli. Hazır- işlenmiş gıdalardan uzak durmak önemlidir.
  • Düzenli spor ve yürüyüş yapmak, yürüyüş beynin akabinde tüm vücudun işlevsel olarak hareket kazandığı bir spordur.
  • Alzheimer hastalığı, korunma yöntemlerinden biri de beyin işlevselliğidir. Sürekli uğraşlar içinde olmak gerekir, sosyal hayat düzeni, düşünmek, hobiler geliştirmek vb.

Alzheimer hastalığı tedavisi:

Alzheimer hastalığının tedavi süreci, evrelerine göre belirlenmektedir. Başlangıç seviyesinde, ilaç ve terapi yöntemleri dahilinde kişinin hayatını kolaylaştırıcı yöntemlere başvurulur. İleri evrelerinde ise maalesef tedavisi mümkün değildir. Hastanın içinde bulunduğu evre belirlenir, başlangıç aşamasında olan hastaların hafızalarını güçlendirmek adına, doktor tarafından belirli günlük uygulamalar önerilir ve hafıza güçlendirici ilaçlar reçete edilir. Hafızayı korumak adına genellikle; donepezil (Aricept) veya rivastigmin (Edelin) gibi ilaçları verilebilir. Başlangıç evresinde olan bir hastanın, aile üyelerinin desteği de oldukça önem taşır. Hastanın stresli ortamlardan ve durumlardan uzak durması gerekir. Onu zorlayacak, hayatına karışıklık sağlayacak her türlü şeyden olabildiğinde uzak kalmasına yardımcı olunmalıdır. Sakin, huzurlu bir hayat dahilinde yaşam alanını oluşturması konusunda aile desteği önemlidir. Fiziksel aktivite ve özellikle bilişsel yöntemler hakkında doktor tavsiyesi dahilinde hareket etmek önemlidir. Alzheimer hastalığından kesin bir tedavi bulunmuyor olsa da en azından başlangıç evresinde, ilerleme seviyesini yavaşlatmak mümkündür.

Exit mobile version