11 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAğız ve Diş SağlığıAğız Sağlığınızı Neler Tetikler?

Ağız Sağlığınızı Neler Tetikler?

Diş hekimini ziyaret etmemektedir. Bir insanda ağız sağlığınızı neler tetikler? sorusunun yanıtı sizler için açıklanmaktadır.

Bilim adamlarına göre ağız hijyeni iyi bir silahtır, kırık dişler ve sorunlu diş etleri, diş sağlığı ile ilgisiz olduğu düşünülen hastalıkların ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktadır. Giderek daha fazla araştırma ağız sağlığının birçok hastalık riskini azalttığını göstermektedir. Bu pratik olarak dişlerin özenli bakımının güzel bir gülümsemeden çok daha fazlasını sunduğu anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, bir çoğu, dişlerini düzenli olarak fırçalamaya hala ikna olmamakta ve belirli bir problem veya semptom ortaya çıkmadıkça, diş hekimini ziyaret etmemektedir. Bir insanda ağız sağlığınızı neler tetikler? sorusunun yanıtı sizler için açıklanmaktadır.

Hekim Torileri

Son yıllarda yapılan düzinelerce araştırma, periodontal hastalıklarla kardiyo vasküler hastalık riski artışı ile ilişkilendirilmiştir, ancak periodontitisin genel sağlığı etkileyen mekanizması büyük ölçüde bilinmemektedir. Hekim teorilerine göre bununla birlikte arterlere zarar verdiği, ikincisi ise bakterilerin dolaşımda ve özellikle damarlara doğrudan sorunlara neden olduğu iddia edilmektedir. İlgili çalışmalar, periodontal hastalıktan muzdarip olanların, kardiyo vasküler hastalığa yakalanma ihtimalinin 2 veya 7 kat daha fazla olduğunu tahmin etmektedir.

Ağız Sağlığı

Her yemekten sonra diş fırçalanmalı, diş macunu ve yumuşak diş fırçası kullanılmalıdır. Ağız sağlığının korunmasında en önemli kural budur. Diş ipi veya diş arası fırçaları her gece kullanılmalıdır. Yiyecek artıklarını ve yıkıcı plakları temizlemenin ve diş fırçasının ulaşamadığı yerlerin aralarında bakteri üremesini önlemenin tek yolu bu olmaktadır. Özel oral çözümlerin kullanımı. Ağız sağlığını tehdit eden mikroplarla mücadelede tamamlayıcı bir silahtır. Oral solüsyonların kullanılması fırçalamanın veya ipliğin ve diş arası fırçaların yerini almaz. Dengeli beslenme şekerler veya asidik maddeler içeren yiyeceklerin aşırı kullanımı gazlı alkolsüz içecekler, özellikle öğünlerde, bakteri üremesine ve çürüğün büyümesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, bazı vitaminlerin alımının azalması, diş eti iltihabı görülme sıklığının artmasına neden olmuştur.

Hastalığa Sahip Bireyler

Muhtemelen insan vücudunun hayati organlarındaki hastalıkların bir öncüsü olan ağız boşluğunun ana hastalıklarından biri, dişlerin yavaş yavaş kemiğe zarar veren diş eti iltihabı olmaktadır. Diş sağlığı çalışmaları sonucu insanların% 44-57’sinin ılımlı iltahap hastalığı olduğu ortaya çıkmıştır. Yaklaşık% 10’unun hastalığın daha ağır formlarına sahip olduğunu göstermektedir.

Exit mobile version