Ana SayfaYaşamFaydaları Neler?Yulafın Faydaları Nelerdir?

Yulafın Faydaları Nelerdir?

En sağlıklı besinler arasında yer almakta olan yulafın hem sağlığımıza, hem de güzelliğimize faydaları nelerdir? İşte yulafın bilinmeyen faydaları.

Yulafın faydaları, içerdiği sağlıklı besin değerleri doğrultusunda oldukça önemlidir. Yulaf, glüten içermez. Vitamin ve mineral açısından zengin içeriğe sahiptir. Ayrıca antioksidan özelliği ile çeşitli hastalıklara karşı vücudu korur. Kilo vermek isteyenlere yardımcı olan bir besindir. Kalp hastalıklarına iyi gelir, ayrıca kan şekeri seviyesini dengeler. Yulaf ve yulaf ezmesi çeşitli şekillerde yemek öğünlerine dahil edilir.

Yulaf Nedir?

Yulaf bir tür tahıl türüdür. Ayrıca taneli yapıya olan yulafın bilimsel adı Avena’dır. Geleneksel olarak normalde hayvan yemi olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Fakat günümüzde sağlıklı yaşam dahilinde organik besinler ön plana çıktığı için, tahıllı ürünler kadar yulafa da ilgi artmıştır. Yulaf yapısı gereği zor pişen ve sert yapıysa sahiptir. Bu nedenle genellikle yulaf ezmesi çeşitli şekillerde kullanılır. Ayrıca yulaf sabah kahvaltılarında süt ve gevrek dahilinde tüketilir. Pasta çeşitlerinde de sağlıklı besin değerini artırmak için özellikle tercih edilir.

yulafın faydaları
yulafın faydaları

Yulafın Faydaları Neler?

Yulafın bileşen yapısı oldukça zengindir. Karbonhidrat içerir, güçlü bir lif kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Beta-glukan lifler içerir. Aynı şekilde diğer tahıl türlerine oranla daha fazla protein ve yağ içerdiği gözlemlenmiştir. Vitamin ve mineral açısından da zengin yapıya sahiptir. B1, B5 vitaminleri, manganez, fosfor, magnezyum, bakır, demir, çinko, folat gibi mineral ve vitaminler açısından zengindir. Az miktarda ise kalsiyum, potasyum, b6 vitamini, B3 vitamini içerir. Yulafın faydaları bileşen yapısının geniş olmasından dolayı oldukça geniş çaplıdır. Ayrıca antioksidan yapısıyla hastalıklara karşı koruma sağlar.

Yulafın faydaları şöyledir:

  • İçerdiği vitamin ve mineraller ile ayrıca protein oranı sayesinde enerjiyi artırır. Ayrıca karbonhidrat açısından zengin olduğu için enerjiyi ekstra artırır ve kan şekerinin seviyesini düzenler. Gün boyu enerji sağlar.
  • Kalp sağlığını korur. Yulaf içerdiği beta-glukan sayesinde, LDL kolesterol seviyesini düşürür. Aynı şekilde içerdiği C vitamini ve antioksidanlar; kal krizi riskini ve felç durumlarını oluşturan kolesterol seviyesinin artmasını engeller.
  • Bağışıklık sistemini korur, güçlendirir. Özellikle içerdiği beta-glukan sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kronik gelişen yorgunluk ve halsizlik durumlarına karşı iyi gelir.
  • Fiziksel ya da ruhsal olarak kendini iyi hissetmeyen, stres altındaki kişilerin bağışıklık sistemini geliştirir.
  • Kanser tedavisi sırasında; kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarında bağışıklık sistemini destekleyicidir.
  • Selenyum ve çinko bakımından zengin içeriğe sahip olmasından dolayı, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
  • Bebeklerin doğum sonrası, ilk beş aylık dönemde beslenmelerine yulafın dahil edilmesi, çocukluk astım riskini azalttığı yönünde bilgiler mevcuttur.
  • Kan şekeri seviyesini düşürdüğü için, diyabet hastalarının beslenme sürecinde etkili olacaktır.
  • Kolon kanser riskini en aza indirir.
  • Kabızlık gibi sindirim sorunlarına çözüm sağlar. Lifli yapısı ile sindirim sistemini düzenli çalışmasını sağlar. Beta-glukan içeriği ise sindirim sisteminde faydalı bakterileri artırır ve olası sorunları; ishal, kabızlık gibi çözüm sağlar.
  • Yulafın faydaları arasında zayıflama da önemli bir yere sahiptir. İçerdiği beta-glukan ve lif yapısı ile beyin ve bağırsakta salgılan hormon sayesinde iştahı bastırır. Uzun süreli tokluk hissi verdiği için, porsiyon miktarını azaltmanızda yardımcı olur.
  • Yulaf sağlık açısından faydalı olduğu gibi cilt güzelliğine de katkı sağlar. İçerdiği vitamin-mineraller ve antioksidan etkisi sayesinde; cilt sorunlarını, egzama, tahriş, kaşıntı, kuruluk gibi durumları yok eder. Yulaf ezmesi ile evlerinizde maske hazırlayabilir ve cilt bakımı yapabilirsiniz.

Yulaf Kullanım Alanları

Yulaf zengin içeriği ile sağlık açısından besin değeri önemli bir değere sahiptir. Bu nedenle kullanım alanları ve kullanım şekilleri, farklı alanlara sahip. Yulafın faydaları kapsamında; yulafı ve yulaf ezmesini çeşitli şekillerde evleriniz rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yulafın kullanım alanları şöyledir:

  • Yulafı ve yulaf ezmesini; sabah kahvaltılarınızda süt ile beraber gevrek ile tüketebilirsiniz.
  • Kek, kurabiye gibi unlu mamullerinize, besin değeri yüksek tahıllı yulafı dahil edebilir ve böylece sağlıklı bir besin elde edebilirsiniz.
  • Yulafın faydaları kapsamında, cilt bakımında da önemli etkiye sahiptir. Yulaf ezmesi ile cilt bakım maskeleri hazırlayabilir, böylece doğal yulaf maskesi ile cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Yulaf cilt sağlığını koruduğu gibi saçlar için etkili bir bakım sağlamaktadır. Saç bakım maskeleri ile saçlarınıza bakım yapabilirsiniz. Yulaf saç bakımı; yarım bardak süt, 3 yemek kaşığı yulaf, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı. Malzemeleri karıştırın ve maskeyi saçlarınıza ve saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Yarım saat bekletin ve yıkayın.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version