11 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkBitkisel TedaviYağ Bezelerine Karşı Etkili Kür

Yağ Bezelerine Karşı Etkili Kür

Yağ Bezeleri İçin Bitkisel Tedavileri ve Yağ Bezeleri İçin Evde Uygulanan Doğal Yöntemleri sizin için araştırdık. İşte o tedavi ve çözümler.

Vücuttaki yağ bezeleri, çok çeşitli ve çok değişik boyutlara sahiptir. Genellikle yağ bezeleri vücutta 2 şekilde görülür. Biri lipom denilen, bir kapsülle çevrili olan, içinde katı yağ hücreleri bulunan bezelerdir. Bu bezeler cilt altında bulunur. Büyümeleri dışında farklı bir semptoma sebep olmazlar. Diğeri ise kist sebase, epidermal kist denilen yağ kistleridir. Tedavisi için; yağ bezeleri için bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

Bunların içinde sebum denilen sıvı yağ bulunur. Genellikle saçlı deride, kulak arkasında, yüzde bulunur. İçine yağ toplanmasına bağlı, çok yavaş büyüme gözlemlenir. Bazı durumlarda enfekte olabilirler ve akabinde apse görülebilir. Çoğu beyaz, sarı renktedir. Vücutta diğer yerlerde görülen ve tıbbi adı lipom olan yağ bezeleri, yağ hücrelerinin lokal çoğalması sonucu gelişir. Bunlar bir kapsülle, cilt altı dokusundan ayrılmıştır. Boyunda, göğüste, kollarda ve sırtta her yerde görülebilir. Sayıları çok fazla olabilmektedir. Bu gibi durumlarda, cerrahi dışında hiçbir tedavi yönteminin başarılı olduğu söylenmez. Yağ bezeleri için bitkisel tedavi bu aşamada net sonuca ulaşamayabilir. Kanser olan tipine ise; liposarkom denir. Çok hızlı büyürler ve metastaz yaparlar. Diğer iyi huylu lipomlar ise cilt altında, el ile kolayca oynatılan selim kitlelerdir.

Yağ Bezelerine Karşı Etkili Kür

Yağ Bezeleri İçin Bitkisel Tedavileri

Drenaj yolu ile tıkanarak oluşmuş bezeler için uygulayabilirsiniz. Yağ bezeleri için bitkisel tedavi yöntemleri ile drenaj sağlayan yoldaki tıkaç açılır. Bezin salgısı, tekrar akmaya başlar. Böylece kitle kendiliğinden kaybolur. Bir hafta 10 günlük bir tedaviden sonra, bezelerin içinde yağın drene edildiği gözlemlenebilir.  Fakat, önerilen bitkisel tedavilerden yarar sağlanmadığında tabii ki çözüm cerrahi tedavidir.

Yağ bezeleri için bitkisel tedavi yöntemleri:

  • Tıkaçları açmada kullanılan yöntemlerden en iyisi buhar banyosudur. Buhar banyosu hem drenaj yolundaki tıkacı açar ve bezelerin yumuşamasına sebum denilen, biriken yağın erimesine yol açar. Böylece kısa sürede direne olur.
  • Yeterli buhara maruz kalmak için, sık sık duşa girmeli ya da beze çevresine sıcak kompres uygulanmalıdır. Sıcak kompres uygulaması, gün içinde 2-3 defa 15 dk. aralıklar ile yapılması gerekir. Suyun sıcaklığının ise 60-70 derece olması önemlidir.
  • Aynı şekilde, çeşitli bitkilerden hazırlanan çaylar veya jeller de bu alanda kullanılabilir. En çok kullanılan, çay ağacı yağı ve Aloe Vera bitkisini jelidir. Her iki jellerin de antibakteriyel ve antiseptik özellikleri vardır. Günde 2-3 defa, bezelerin üzerine iyice yedirilerek sürülebilirsiniz.
  • Yağ bezeleri için bitkisel tedavi aşamasında; Hint yağı ve sirke gibi ajanlarda kullanılabilir.
  • Yağ bezesi olan hastalar, kişisel hijyenine özenli bir şekilde dikkat etmesi gerekir.
  • Temizlikte antibakteriyel sabunları tercih edilmelidir.
  • Yağ bezelerini kesinlikle sıkmamak gerekir. Sıkılırsa bezenin çevresindeki kapsül zedelenebilir ve içindeki sıvı cilt altına yayılır. Bu noktadan sonra da tedavisi zorlaşır. Ayrıca enfeksiyon oranı artacaktır.
  • Hasta, güneş ışınlarından özellikle korunmalıdır. Güneşe çıkmadan önce, koruyucu etkisi olan bitkisel yağlar sürülebilir.

Tüm bu işlemlerden sonra düzelmeyen vakalarda, ayrıca gittikçe büyüyen ağrı yapmaya başlayan, sertleşen oynaması bozulan kişiler, mutlaka bir uzmana görünmelidir.

Yağ Bezeleri İçin Evde Uygulanan Doğal Yöntemler

  • Buhar banyosu: Buhar ısı ve nem kist sebasenin yolunun açılmasına yardımcı olur. En büyük önemli unsurlardan biridir. Sık sık sıcak duş almak yarar sağlar. Böylece sıcak kompres uygulanabilir. Sıcak kompres günde en az 3-4 kez yarım saat aralıklar ile uygulanmalıdır.
  • Aleo Vera: Sarısabır otu da denilebilir. Yapraklarındaki Jel, vitamin ve mineralden açısından zengindir. Aleo Vera jeli, kanallardaki tıkaçların açılmasında oldukça etkilidir. Kist sebase içindeki, sebumun yumuşamasına yardımcı olur. Jel düzenli olarak bezenin üzerine sürülmesi gerekir. Böylece Aleo Veranın, antibakteriyel özelliğinden de yararlanabilirsiniz.
  • Sirke: Özellikle elma sirkesi iyi bir antibakteriyel solüsyonu olduğunu söyleyebiliriz. Asidik yapıda olduğundan dolayı, cilt üzerindeki mevcut tıkaçları çok kolay ortadan kaldırır. Sirke bir beze emdirilir ve beze üzerine yerleştirilir. Ardından 1-2 saat sonra çıkarılır ve sabunla temizlenir. Uygulamayı, beze iyice yumuşayınca kadar devam edebilirsiniz.
  • Hint yağı: Etkisi diğerlerine oranla daha azdır. Hint yağını bir pamuğa emdirilerek yağ bezeleri üzerine yerleştirebilirsiniz. Üzerine de sıcak bir kompres uygulanabilir. Yaklaşık 30 dakika bekletebilirsiniz. Ardından kompres ve pamuk alınıp yıkayabilirsiniz. Gün içinde 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.
  • Çeşitli endüstriyel merhemler: Reçetesiz olarak satılan ürünlerdir. Doktor kontrolü sonrası reçete ile de alabilirsiniz.

Yağ bezeleri için bitkisel tedavi yöntemlerini düzenli bir şekilde deneyebilirsiniz. Herhangi bir gelişme söz konusu değilse, mutlaka doktor kontrolü olmanız gerekir.

Exit mobile version