Ana SayfaSağlıkAğız ve Diş SağlığıDiş Hekiminizin bilmenizi istemediği 12 Doğal Diş Ağrısı Tedavi Yöntemi

Diş Hekiminizin bilmenizi istemediği 12 Doğal Diş Ağrısı Tedavi Yöntemi

Diş ağrısının en sık görülen belirtileri arasında keskin, zonklayan veya sürekli bir ağrı, diş çevresinde şişme, ateş ve baş ağrısı bulunur.

Esra Tahincioğlu
Esra Tahincioğlu
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Peki diş ağrısına ne iyi gelir? Evde uygulayabileceğiniz yöntemler var mı? Hızlı ve anında çözüm var mı?

Diş ağrısı hissettiğinizde vakit kaybetmeden bir diş hekimine muayene olmanız gerekir. Bununla beraber bu listede bulabileceğiniz diş ağrısına iyi gelen yöntemleri deneyerek ağrınızı hafifletebilirsiniz.

Çoğu durumda, diş ağrısı, çürüklerin bir sonucudur, ancak aynı zamanda aşağıdaki gibi diğer sebeplerin de bir sonucu olabilir:

Diş çürüğü Hasarlı bir dolgu Apse Olmuş Diş Enfeksiyon Kapmış diş etleri / Diş eti çekilmesi Diş kırığı Sert yiyecekleri çiğnemek veya diş gıcırdatma gibi tekrar eden hareketler Diş Çıkması (küçük çocuklarda) Anormal bir ısırık

Bugünlerde diş ağrısını yatıştırmak için çok sayıda seçeneğimiz var ama modern diş hekimliğinden önce insanlar sadece doğal ilaçlar kullanıyorlardı.

Yine de, bu doğal alternatifler oldukça etkilidir ve diş ağrısından muzdarip olduğunuzda ve diş hekiminizi ziyaret etmekten kaçındığınızda çok yardımcı olabilir.

Bunlardan en etkili 12 tedavi yolunu aşağıda açıklayacağız:

1. Uçucu Yağlar (1)

Bir 2014 araştırması şunu bulmuştur:

“Uçucu yağlarla dişleri çalkalamanın diş kiri oluşumunu engellemede eşit derecede etkili olduğu bulunmuştur.

Diş eti şişlikleri için önerilen en önemli bitkisel çözümlerden biri de yağ uygulamalarıdır.

Nane yağı gibi yağlar ile ağız çalkalanabilir. Ayrıca çay ağacı ve papatya yağı karışımı da kullanılabilir.

Bu yağlar ile gün içerisinde birkaç kez gargara yapılmalıdır. Düzenli uygulandığında son derece etkilidir.

Karanfil yağı, sinirleri korur, ağrıyı yatıştırır ve diş çürümelerini önler. Nane yağı şişlik, iltihap ve hassasiyeti azaltmaya, nefesinizi tazelemeye yardımcı olur. Mür yağı dişeti hastalığı ile mücadele eder, enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur ve diş etlerini rahatlatır. Tarçın yağı nefesinizi tazelemek ve ağız temizlemek konusunda yardımcı olur.

2. Nane Çayı

Bir 2013 çalışmasında, nane yağının ağız içi patojenlere(2) karşı yararlı olan güçlü antiseptik(3)özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Ağız kokusunu ve diş ağrısını tedavi etmek için 15-20 dakika demlenmiş nane yaprakları ile nane çayı içmelisiniz.

3. Karanfil Yağı

Karanfil yağı, mikropları tahrip eden ve dişeti ağrısını hafifleten güçlü antiseptik ve anestezik özelliklere sahip olan öjenol(4) bakımından yüksektir. Çalışmalar, uyuşukluk ağrısında benzokain(5) kadar etkili olduğunu bulmuştur.

Bu yağın birkaç damlasını bir çay kaşığı hindistan cevizi yağıyla birleştirmelisiniz ve bir pamuk topu kullanarak karışımı ağrılı bölgeye uygulamalısınız. Ağrıyan bölge uyuşunca pamuk topunu ağzınızdan çıkarın ve ağzınızı yıkayın. Ayrıca ağzınızın ağrılı tarafını kullanarak birkaç karanfil çiğnemek de etkisini hemen gösterecektir.

4. Vanilya özü

Vanilya kokusu diş ağrısına bağlı kaygıyı yatıştırır ve alkol içeriği acıyı uyuşturur. Bu nedenle, vanilya özünü hafifçe parmağınıza sürün ve ağrıyı hafifletmek için günde iki kez ağrılı dişin üzerini ovarak o bölgeye uygulayın.

5. Zerdeçal Macunu

Bir çay kaşığı zerdeçal tozu, birkaç damla nane yağı ve bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırın ve bir macun hazırlayın. Sonra, dişleri fırçalayın ve birkaç dakika etkisini göstermeyi bekleyin. Ve daha sonra durulayın.

Bu macun güçlü antiviral(6)ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve kötü nefes, tahriş, diş eti kızarıklığı ve diş lekeleri ile savaşmanıza yardımcı olur.

6. Zencefilve Kırmızı Acı Biber Macunu

Kırmızı Acı Biberi ve zencefili eşit miktarda karıştırın, biraz su ekleyin ve bir macun hazırlayın. Daha sonra, bir pamuk topu kullanarak ağrıyan bölgeye uygulayın. Ağrıyı ve şişliği hafifletmek, enfeksiyonla mücadele etmek ve kanamayı kontrol etmek için etkisini göstermesi için beklemeye bırakın.

7. Tuzlu Su Gargarası

Bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve soğuduktan sonra yarım dakikalığına gargara yapın. Bu, ağrı ve enfeksiyonları hafifletecek, kalıntıları temizleyecek ve şişmeyi giderecektir.

8. Mür (7)

Anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklerinden dolayı mür yağı, diş eti iltihabı ve ağız ülseri gibi hastalıklardan kaynaklanan ağız ve diş etlerinin iltihaplanmasına yardımcı olabilir. Diş eti hastalığını önlemek için ağız gargarası olarak da kullanılabilir.

RDH’ye göre, “mür’ün büzücü özellikleri iltihaplanmada yardımcı olur ve ağzı onunla çalkalama bakterileri azaltma konusunda ek fayda sağlayabilir”. Bir ev yapımı Mür gargarası hazırlamak için, 2 bardak su içinde bir çay kaşığı mür kaynatın, serinlemek üzere biraz bekletin ve gün boyunca birkaç kez kullanın.

9. Ham Sarımsak

Sarımsak ile tampon yapın; iltihap almakta oldukça başarılı olan sarımsak diş ağrısına da bir çözümdür.

Sarımsak etkili bir şekilde mantar, bakteri ve virüslerle savaşır. 2 diş sarımsağı ezmelisiniz, bileşiklerini aktive etmek için birkaç dakika bekleyin, biraz tuz ekleyin ve ağrılı dişe uygulayın. Ayrıca etkilenen dişi kullanarak günde birkaç kez 1-2 diş sarımsak çiğneyebilirsiniz.

10. Ağrıyan Bölgeye Buz Uygulayın

Diş hekimine gitmeden önce şişlik ve ağrıyı hafifletmek için yanağınıza buz veya soğuk kompres uygulayın.

11. Dişlerinizi Fırçalamayı Asla Unutmayın!

Dişlerinizi fırçalayın ve yemek artıklarını yok edin; Diş ağrılarının temel nedenlerinden biri yemek artıkları

ve bakterilerin sinirlere yaptığı etkidir. Yemekten sonra temizlenmeyen artıklar aside dönüşerek sinirlere baskı

yapar ve ağrıya sebebiyet verir. Aynı zamanda tüketilen nişastalı ve şekerli gıdalar temizlenmezse zamanla bakteriye

dönüşür. Diş ve diş etine mesken kuran bu bakteri ve artıkları zaman kaybetmeden temizlemek için yemeklerden sonra mutlaka dişleri fırçalamak gerekmektedir.

12. Akupresür (8)

Etkilenen taraftaki elinizi, işaret parmağının ve başparmağın tabanının bulunduğu yere bastırın ve birkaç dakika basılı tutun. Bu, ağrıyı hafifletecek endorfin salınımını uyaracaktır.

Dipnotlar:

(1) Çiçek özü/ruhu/esansı: çiçeklerden elde edilip parfüm, ilâç vb. yapmakta kullanılan öz.

(2) Hastalığa neden olan şey, hastalık yapıcı şey

(3) Arıtkan, arıtıcı, mikrop öldürücü, antiseptik (ilâç)

(4) Karanfil yağı ve diğer uçucu bitki yağlarında bulunan ve antiseptik olarak dişçilikte ve parfümeride kullanılan renksiz veya soluk sarı bir sıvı bileşik.

(5) Benzoken veya etil amino benzoat, H2NC6H4CO-OC2H5.Beyaz kristalli toz. Merhem halinde lokal anestetik olarak kullanılır.

(6) Virüs hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlara genel olarak ‘antiviral ilaçlar’ adı verilir.

(7) Bazı ağaçlardan elde edilen ve özellikle Yakın Doğu’da parfümeri, ilaç ve tütsüde kullanılan bir kokulu sakız reçinesidir. Mürrüsafi.

(8) Akupresür, ilk defa Çinliler tarafından uygulanmaya başlanan, tedavisi itibarıyla akupunktura benzeyen bir yöntemdir. Akupresürün tarihi akupunkturdan daha eskilere dayanmaktadır.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!