Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerEvde Nane Yetiştirmek İster misiniz?

Evde Nane Yetiştirmek İster misiniz?

Evde nane yetiştirmek için birçok gerekçe sıralayabiliriz. Ancak nasıl evde nane yetiştirebiliriz önce bunu öğrenmek gerekir.

Evde Nane yetiştirmek için yapılması gerekenleri anlatmadan önce naneyi tanıyalım.

Ballıbabagiller ailesi, Nane bitkisinin kendi türünde bir bitki olmasından gurur duyuyor olmalıdır. Toplam olarak yaklaşık 13 ile 18 çeşit nane vardır.

Nane, birçok insanın canlandırıcı ve hoş bulduğu yoğun bir kokuya ve tada sahiptir. Ayrıca, nanenin ferahlatıcı özellikleri vardır ve bu nedenle de birçok kozmetik ürünlerde kullanılır. Bunlar arasında Gargara, merhem, diş macunu ve köpük banyosunu sayabiliriz.

Nane genellikle mutfak dünyasında kullanılır ve ister tatlı ister tuzlu olsun, her bir yemeğe katılabilir. Ama hepsi bu kadarla sınırlı değil. Nanenin ayrıca sağlık bakımından inanılmaz sayıda fazla yararı söz konusudur.

Nane’nin en önemli sağlık faydalarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Evde Nane Yetiştirmenin 12 Faydası

Nane Sindirimi Teşvik Eder

Nane kolayca hazımsızlık ile başa çıkma konusunda size yardımcı olabilir. Bu bitki, mideyi rahatlatan antioksidanlar ve fito besinlerle doludur. Ayrıca, nane kokusu tükürük bezlerini harekete geçirir ve sindirim enzimleri üreterek besin sindirim sürecini kolaylaştırır.

  • Bu enzimler, mide kaslarını gevşetir ve spazmları önler.
  • Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesinin belirttiği gibi, mentol ve metil salisilat mideyi harika bir şekilde sakinleştirir ve normal besin sindirimi sağlar.
  • Bir fincan nane çayı hazırlayın ve sindirim sisteminizin çalışmasını iyileştirmek için her öğünden sonra için.

Nane Baş Ağrısı ve Mide Bulantısını Tedavi Eder.

Düzenli olarak nane tüketerek kolayca migren ve baş ağrısının üstesinden gelinebilir. Güçlü kokusu ve tadı nedeniyle harici olarakkullanılarak da zihnin çalışmasına inanılmaz derecede etki eder.

Alnınızı veya burnunuzu birkaç nane yaprağı ile ovun ve baş ağrılarından hemen kesin olarak kurtulun.

Nane Hıçkırığı Keser

Hıçkırık, akciğerlerimizde ve midemizde fazladan hava olduğunda ortaya çıkar ve nane suyunu tüketerek, hıçkırığı kısa zamanda kesebiliriz. “Backyard Medicine” kitabında, bitkide bulunan mentol nedeniyle Nane tüketildiğinde hıçkırığın derhal durdurulacağı ifade ediliyor.

Nane Emzirmeyi Kolaylaştırır

Hem göğüslerde hem de meme uçlarında hassasiyet, ağrı ve sızı gibi emzirme ile ilgili sorunlar basit bir şekilde, nane yaprağı ile ovarak veya nane çayı içerek tedavi edilebilir. Birçok çalışma nanenin mucizevi etkilerinionayladı, bu yüzden naneyi bir denemenizde fayda var.

Nane Belleği İyileştirir

Birçok bilimsel araştırmanın gösterdiği gibi, nane aromaterapide çok iyi işlev görür ve düşünme ve ezberleme sürecinde olumlu etki yapar.

Nane unutkanlığınızı düzeltmenize yardımcı olabilir, bu yüzden kendinize nane çayı hazırlayın ve düzenli olarak için. Ayrıca, daha enerji dolu hissetmek için bir güzel koku kaynağı olarak evinizin çevresine nane yapraklarını koyabilirsiniz.

Nane Solunum Sorunlarını ve Öksürüğü Giderir

Oldukça yoğun koktuğu için, nane nefes alma sürecini önemli ölçüde rahatlatır ve herhangi bir soğuk algınlığı veya öksürüğü tedavi edebilir. Bir nane kremi bulup onu göğüs kafesi civarına sürebilir veya taze nane yaprakları ile de masaj yaparak aynı etkiyi sağlayabilirsiniz. Solunum problemlerinizi düzeltmek için nane çayı buharını solumak veya günlük olarak nane çayı içmek gerekir.

Nane Kilo Vermeyi Hızlandırır

Nane sindirim enzimleri üretebildiği ve yiyecek işlemeye yardımcı olduğundan, kilo vermeyi de hızlandırır. Diyetinize nane eklemeyi unutmayın ve yağlarınızı enerjiye çevirin.

Nane Bağışıklık Sistemini Harekete Geçirir

Nane yapraklarında, Fosfor, kalsiyum, C, D, E Vitaminleri ve B Vitamini kompleksinin küçük miktarları gibi birçok yararlı besin bulunur. Tüm bunlar bağışıklığı destekler ve sizi enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı dirençli hale getirir.

Nane Kanser ile Mücadele Eder

Bir araştırma, özellikle kolon, karaciğer, deri ve akciğer kanserleri bulunan hastaların üzerinde, nanenin olumlu etkisinin olduğunun kanıtlandığını göstermiştir. Fito kimyasallarla dolu olduğundan, nane yaprakları tümörlerin büyümesini sağlayan kan akışını durdurabilir.

Nane Astımı Tedavi Eder

Nane yaprakları birçok solunum yolu hastalığının tedavisi için önerildiği için, aynı zamanda astımı da iyileştirir. Nane, güçlü antioksidan yararlar sağlayan rosmarinik asit açısından zengindir ve bu da alerji tetikleyici lökotriyenleri önler.

Nane Ruhsal Durumu İyileştirir

Sadece nane yaprakları koklasanız dahi, organizmanıza zaten bir iyilik yapmış olursunuz ve anında enerjik olduğunuzu ve dinçleştiğinizi hissedersiniz. Nane yaprakları ayrıca vücudun daha fazla serotonin salmasına yardımcı olduğundan, stres ve endişeyi azaltır.

Ne zaman kendinizi kötü bir ruh halinde bulursanız, moralinizi düzeltmek için nane yapraklarına güvenin. Nane köpüğü banyosu yapmaya her zaman gayret edin ve hoş kokusu sayesinde vücudunuzu rahatlatın.

Nane Ağız Sağlığını Geliştirir

Yukarıda bahsedildiği gibi nane yaprakları, anti-bakteriyel ve anti-enflamatuar bileşikler açısından zengindir. Sonuç olarak, bunlar herhangi bir türdeki bakterinin, özellikle ağız boşluğu yoluyla organizmaya nüfuz etmesini önleyebilir.

Nane yaprakları ile dişlerinizi ve diş etlerinizi ovarak başlayabilirsiniz. Daha sonra etkisini göstermesi için birkaç dakika bekleyin. Ağzınızdaki ferahlığı ve rahatlamayı kısa süre içinde hissedeceksiniz.

Nane Evde Nasıl Yetişir?

Nane, yetiştirmesi çok basit bir bitkidir. Yeni dalları büyüdüğü ve büyümesi sırasında köklerinin yanına ekilebilecek özel bir kök sistemine sahiptir.

Nane dallarını ayrı saksılarda diktiğiniz den emin olun, çünkü yetişmeye başladıklarında bol miktarda alana yayılmaya eğilimlidirler.

Nane tohumu kullanabilirsiniz veya sadece mevcut bir dalı tekrar dikebilirsiniz. İkinci seçenekteki daha iyi ve daha hızlı büyür. Bunu yapmak için, 35 cm genişliğinde bir su tutucu saksı, saksı toprağı ve nane bitkisi kullanın.Kök oluşan saplar için uygun saksılara 20 cm kadar toprak doldurulur ve bu toprak üzerine 7-8 cm kadar küçük çukurlar açılır ve bu çukurlara kök oluşan saplar konur. Sapın baş kısmından 2-3 cm kadarının dışarıda kalması yeterlidir. Bu şekilde güneş gören bir yere özellikle sabah güneşi gören bir yere koymak fayda sağlayacaktır.

  • Nanenin bol miktarda güneş ışığına maruz kalmasına ve yeterince sulayarak, susuzluktan kurumamasına dikkat edin.
  • Nane bitkisini 15 cm yüksekliğe kadar kırpın – bu şekilde çalı oluşturur ve başka bir yöne uzanmaz. Bitkinin çiçek tomurcuklarını kırpmayı unutmayın, böylece bitki yerinde kalır.
  • Dalların 1 / 3’ünden fazlasını almamanız gerektiğini bilmeniz önemlidir, böylece tüm bitkiyi kaybetmezsiniz. Toplanan yaprakları, baş aşağı asarak ya da bir tepsiye koyarak kurutabilirsiniz.

Nanenin Kullanımı

Çeşitli amaçlar için nane kullanabilirsiniz: yemek pişirmede, aromatik içecek olarak, kozmetik ürünlerde veya doğal tedavi amacıyla. Kararı siz verin.

Saksıda Nane Yaprağından Nane Yetiştirme

Yeşil Nane Nasıl Hızlı Kurutulur?

Dipnotlar:

Fito Besinler : “Phytonutrients” meyve, sebze, baharat, kuruyemişler ve tohumlarda bulunan ve aktif olarak insan sağlığına destek veren bitkilere özgü moleküllerdir. Bu moleküller bitkilere renklerini, aromalarını vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluştururlar. Tek bir meyve ya da sebze 100’den fazla phytonutrient içerebilir. Diyet yoluyla alınan bu madderin; kansere karşı koruduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, hücrelerin genetik şifresini muhafaza ettiği yapılan pek çok araştırmalarla ispat edilmiştir.

Fitokimyasallar: Bitkisel İlaçlar.

Rosmarinik Asit: Rosmarinik asit kanser ve damar tıkanıklığı riskini azaltırken serbest radikallerden kaynaklanan hücre hasarlarını önler.

Serotonin: Mutluluk Hormonu.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!

Exit mobile version