Ağız Kokusu

Ağız kokusu ağız içindeki bakterilerin neden olduğu hoş olmayan bir durumdur. Ağız kokusu nedenleri ve çözümü

Faydalı
Faydalı
Türkiye’nin Faydalı Bilgi Kaynağı!

Yazar İçerikleri

Ağız kokusu ağız içindeki bakterilerin neden olduğu hoş olmayan bir durumdur.

Ağız Kokusu Nedir?

Halitosis olarak da bilinen ağız kokusunun pek çok nedeni olabilir. Başlı başına bir hastalık olarak tanımlanmayan ağız kokusu yetersiz ağız hijyeni ya da diş eti hastalığının habercisi olabilir. Ağız kokusunu kendi içinde fizyolojik ve patolojik olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Fizyolojik Ağız Kokusu

Fizyolojik ağız kokusu beslenme sonrası ve sabah uyandığımızda görülür. Bu durum hastalık belirtisi değildir. Beslenme sonrası yenilen soğan, sarımsak gibi aromatik besinlerden kaynaklı olabilir. Bu besin artıkları vücuttan tamamen atılınca koku gider. Sabah uyandığımızda ise sindirim kanalında biriken gazlar ve dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu oluşur, tedavi gerektirmez. Diş fırçalama ve zaman zaman çinko içeren ağız gargaralarıyla bu sorun çözülebilir.

Patolojik Ağız Kokusu

Şeker hastalığı, sinüs ve akciğer rahatsızlığı, karaciğer yetmezliği, böbrek hastalığı gibi birçok sistematik hastalığın yanında ağız kuruluğu, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, yetersiz ağız hijyeni, tütün ve alkol kullanımı da ağız kokusunun nedenleri arasındadır. Patolojik ağız kokusunun giderilmesi için mutlaka diş tabibine muayene olmak gerekir.

Ağız Kokusunun Sebepleri

Diş aralarında, dil üzerinde ve ağız içindeki diğer dokularda kalan yiyecek atıkları ağız kokusuna sebep olur. Bunun dışında şeker hastaları ağızda aseton kokusu hissederler. Yetersiz yapılan ağız temizliği, diş eti hastalıkları ve diş çürüklerine davetiye çıkarır. Bu durum ağız kokusunun sebeplerinin en başında gelir. Yeterli temizlenmeyen protezlerde ağız kokusunun şiddetini artırır. Köprü tedavisi gören hastalarda ağız kokusu şikayeti yaşarlar. Bu hastaların gerekirse köprüleri sökülmelidir. Tükürük, ağızda kokuya neden olan ajanların temizlenmesinde önemli rol oynar. Aşırı ilaç kullanımı, tükürük bezleri rahatsızlığı, sürekli ağız solunumu yapan kişilerde tükürük üretiminin azalmasına bağlı ağız kokusu olur.

Ağız Kokusunu Gidermek İçin Neler Yapılır?

Ağız kokusu tedavisinde en başta hastanın ağız hijyenini düzeltmesi ve bunu sürdürebilmesi önemlidir. Günde en az iki kez diş fırçalamalı, kullanılacak fırça orta sertlikte olmalıdır. Diş fırçalama esnasında dilin üst yüzeyi mutlaka fırçalanmalıdır. Dilin fırçalanması ile ağız kokusu %80 oranında azalmıştır. Diş ipi kullanılmalı, bol su tüketilmelidir. Diş fırçası sık değiştirilmeli, gargara yapılmalı, şekersiz sakız çiğnenmelidir. Yılda bir kez diş doktoruna gidilmelidir. Ayrıca çinko içeren gargara, sakız, macun kullanılmalıdır. Klorhexidin içeren gargaralar on gün süreyle kullanılmalı aksi takdirde dişleri boyayabilir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!