Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerÜzerklik Tohumunun Faydaları ve Kullanımı

Üzerklik Tohumunun Faydaları ve Kullanımı

Üzerklik Tohumunun Faydaları, Kullanımı ve Üzerklik Tohumu çayı tarifi. İşte Üzerklik otu hakkında tüm detaylar haberimizde.

Yazar İçerikleri

Üzerklik tohumu; nazar otu olarak da bilinir. İnsan sağlığı üzerinde, üzerklik tohumunun faydaları önem taşır. Üzerklik tohumu; Afrika, Asya ve Amerika gibi özellikle sıcak bölgelerde yetişir. Ülkemizde ise genellikle çay olarak tüketilir. Bazı yörelerde üzerklik tohumunun ev içinde yakılması ve etrafa yayılan kokusunun, psikolojik açıdan rahatlamayı sağladığı belirtilir. Bu açıdan özellikle nazarlık otu olarak da bilinir. Üzerklik tohumunun çiçekleri beyaz renklidir. Tohumunun içinde; harmalin, harmin, harmalol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddeleri yer alır. Sağlık açısından önemli etkileri olduğu bilinen, üzerklik tohumundan elde edilen yağlar, tıbbı tedavilerde doğal ilaç niteliğine sahiptir. Afrodizyak etkiye sahip olan üzerlik otu, depresyon ve strese iyi gelen bitkiler arasında en etkili olanı diyebiliriz. Fakat yoğun bir şekilde tüketilirse, göz ve mide sağlığını olumsuz etkileyebilir. Tüketmeden önce rahatsızlığınız varsa, yan etkileri konusunda doktorunuza başvurabilirsiniz. Böylece, üzerklik tohumunun faydaları kapsamında, sağlıklı bir şekilde tüketim sağlayabilirsiniz.

Üzerklik Tohumunun Faydaları

Üzerklik tohumunun faydaları; fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkları kapsayan etkili özelliklere sahiptir. Hastalıklara göre çeşitli şekillerde kullanım sağlayabilirsiniz.

  • Üst solunum yolları, yüksek enfeksiyondan dolayı tıkanır. Üzerlik otu ise yakılıp dumanı koklandığında, sinüs yollarının açılmasını sağlar. Bezlerde biriken enfeksiyonu, akıntı ile atar.
  • Üzerlik tohumundan elde edilen çay, mevsim geçişlerinde görülen, ağır enfeksiyonlu grip sonrası yaşanan boğaz ağrısı ve iltihaplanmaları giderir. Boğazda biriken iltihabı balgam ile beraber atar.
  • Ayrıca göğüs ve akciğerlerde, öksürüğe bağlı gelişen tahribatın şiddetini hafifletir.
  • Besin atıklarından kaynaklı, bağırsaklarda ortaya çıkan kurtların dökülmesine yardımcı olur.
  • Sindirim yollarını temizler ve yaşanma ihtimali olan bağırsak hastalıklarının önüne geçtiği belirtilmektedir.
  • İçerdiği maddeler sayesinde, rahatlatma etkisi sağlar.
  • Üzerklik tohumunun faydaları arasında dikkat çeken; Hafıza ve beynin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Unutkanlık ve alzheimer gibi hastalıklarla etkili bir şekilde savaşır.
  • Üzerklik tohumunun faydaları; uyku problemi yaşayanlar için, etkili olan üzerlik tohumu çayını yatmadan bir saat önce içebilir ve rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz.
  • Hormonların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve yaşlanmayı önler. Bunun yanı sıra serotonin hormonlarını artırır ve kişinin daha sakin olmasını sağlar. Uzmanlar özellikle, kadınların adet öncesi sendromu sırasında tüketmesini tavsiye etmektedir.
  • Göz iltihaplanmaları için, rezene tohumu ile beraber kaynatabilir ve pamuk yardımı ile göze sürebilirsiniz. Böylece, iltihabın kısa sürede atılmasını sağlayacaktır.
  • Ağızda biriken besin atıkları, tükürük bezi ve mide dahil ağız kokusuna neden olurlar. Bunu engellemek için, üzerlik tohumunu ağzınız da tutabilirsiniz. Yumuşadıktan sonra ağzınızdan atın. Üzerlik tohumunun içerdiği çözücü maddeler tükürüğe yerleşir ve ağız içerisindeki tükürükte biriken atıkları, enzimler mide aracılığı ile vücuttan atar.

Üzerklik Tohumu Kullanımı

Üzerklik tohumunun faydaları doğrultusunda, etkilerinden doğru bir şekilde yararlanmak için kullanımı da doğru bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Üzerlik otunun tohumları kurutulduktan sonra çay olarak tüketilebilir. Tohumları kavrulup bal ile karıştırılarak tüketim içinde hazırlanabilir. Ya da su ile karıştırılarak, tüketilebilir. Üzerklik tohumunun faydaları çeşitli hastalıkların tedavisini de kapsar. Bu nedenle hastalıklara göre kullanım sağlayabilirsiniz.

  • Keten tohumu ve bal ile karıştırın, elde edilen macunu nefes darlığının tedavisinde kullanabilirsiniz.
  • Göz hastalıklarının tedavisi için; rezene ile kaynatarak, tüketebilirsiniz. Göz nezlesinde su ile kaynatılıp burnunuza çekebilirsiniz.
  • 1 avuç üzerlik tohumunu, yaklaşık 7,5 kg üzüm suyu ile kaynatıp, karışımın 4/1 kalana kadar bir ay boyunca yarım litre için. Her gün taze olarak hazırlamaya gayret edin.
  • Saman nezlesi gibi mevsimsel alerjilere karşı tedavi amaçlı; 2 su bardağı su içine, 3 çorba kaşığı nazar otu tohumu ekleyin. Kaynarken ortaya çıkan buharı, burun yoluyla soluyabilirsiniz.
  • Hemoroit rahatsızlığı tedavisi için; üzerklik tohumlarını kavurarak öğütün ve yemeklerden hemen önce 1 tatlı kaşığı tüketin. Kurt düşürücü özelliğe sahiptir.
  • Adet söktürmek için, tohumu kaynatın ve bal ile karıştırarak her gün; 1 su bardağı tüketebilirsiniz. Öğütülen tohumunun, bal ile tüketilmesi varis tedavisi içinde etkilidir.

Üzerklik Tohumu Çay Tarifi

2 su bardağı suya, bir yemek kaşığı üzerlik tohumu ekleyin ve 2 dakika kaynatın. Ardından yaklaşık 7 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra, süzün ve tüketin. Fakat risk oluşturmamak için; uzun süre ve devamlı bir şekilde tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!