Ana SayfaSağlıkLohusa Sendromu Nedir, Tedavisi Nelerdir?

Lohusa Sendromu Nedir, Tedavisi Nelerdir?

Doğum sonrası yaşanan lohusa sendromu nedir? Lohusa sendromu tedavisi nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gereken tüm detaylar.

Mustafa Saim
Mustafa Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Lohusa Sendromu; halk dilinde, annelik hüznü olarak da bilinir. Doğum sonrası, kadın bebeğine alışma evresine girer. Çoğu anne adayları, bu durumda farklı psikolojik semptomlar gösterebilir. Dokuz ay boyunca, karnında taşıdığı bebeğini doğurduktan sonra çeşitli nedenlerden dolayı hüzünlü bir depresyon içine girer. Kadın, kendini mutsuz, yorgun, iştah kaybı, uykusuz vb. sürekli bir halsizlik durumu söz konusu içine girer. Bazı kadınlarda, depresyon daha ileri boyuta taşınabilir ve durum ciddi ve vahim bir hal alabilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda, psikolojik destek almak ve eşinin de gerekli konularda yardımcı olması gerekir.

Lohusa Sendromu Nedir?

Lohusa sendromu, doğumdan sonra yaklaşık dört hafta içinde ortaya çıkar. Bilimsel adı ise Postpartum depresyondur. Depresyon gelişimi, bebek sahibi olan kadının; kimyasal, psikolojik ve sosyal bağlantılı gelişen bir durumdan kaynaklı olduğu belirtilmektedir. Lohusa sendromu, ilaçla tedavi edilebilir ayrıca psikolojik destek alması da önemlidir. Doğum sonrası, hormon dengesinde bir düşüş gözlemlenir ve bunun neticesinde, kimyasal dengeler tamamen değişebilir.

Östrojen ve Progesteron dişi üreme hormonları, kadının hamilelik durumunda, normalinden on misli kadar artar. Doğumdan sonra ise birden düşüşe geçer. Uzmanlar tarafından ise bunun neticesinde gelişen bir durum olduğu yönündedir. Fakat, kesin ve net olarak nedeni bilinmemektedir. Bunlara ek olarak da, bebek sahibi olmanın sorumluluğu kişiyi, sosyal ve psikolojik baskılar içine iter. Tetikleyen bu durum neticesinde, kadının bağışıklık sistemi ve psikolojik açıdan güçlü değilse bu durumlar neticesinde lohusa sendromuna maruz kalabilir.

lohusa sendromu1
lohusa sendromu

Lohusa Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Postpartum ( lohusa sendromu ) depresyonun belirtileri genel olarak şöyle:

  • Doğum sonrası, gözlemlenen iştahsızlık, uyku eksiklikleri, yorgunluk durumu, libido oranında düşüş.
  • Ani değişen ruh hali durumları.
  • Ayrıca, majör depresyonun belirtileri de görülür. Depresif ruh hali, sinirlilik durumu, haz duyma isteğinden yoksun olmak, kendini değersiz ve önemsiz hissetmek, umutsuzluk hissi, acizlik durumu vb.
  • İleri aşamasında gözlemlenen, en riskli belirtisi ise intihar ve kendini öldürme isteğidir.

Postpartum sendromu açısından risk oluşturan durumlar ise şöyle; annenin yaşı ne kadar genç ise sendrom yaşama ihtimali o denli yüksektir. Hamilelik sürecinde kadının depresyon içinde olması. Hamilelik durumunda, arada kalmak, çocuk sahibi olma konusunda net karar vermeden hamile kalma durumu. Kadının, fazla sayıda başka çocuklarının olması. Depresyon geçmişinin olması, premenstrüel disforik bozukluk (PMDB) durumu, eko sosyoekonomik açıdan düşük gelirli olmak, yalnız yaşanması, eşler arasında sorunların olması. Bu gibi durumlar, yeni doğum yapan kadını; ruhsal, sosyal ve biyolojik açıdan etkileyecektir. Böylece, sendrom yaşama eğilimine daha yatkın bir durum içindedir.

Lohusa Sendromu Tedavisi Nelerdir?

Lohusa sendromunda, tedavi sürecine geçilmesi için öncelikle kadının, mevcut durumu net bir şekilde teşhis edilmelidir. Kişinin içinde bulunduğu duruma göre seviyesi belirlendikten sonra gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Lohusa sendromu tedavisi; anti-anksiyete, antidepresan ilaçlar, duygusal destek, gerekli eğitim gruplarına katılmak, psikoz için kullanılan ilaçlar vb. ilaç ve psikolojik destek yöntemi ile kişinin içinde bulunduğu durumu hızlı bir şekilde atlatmasına yardımcı olunmaya çalışılır. Tabii ki sevdiklerinin desteği de bu noktada önem taşır. Özellikle eşin desteği kadın açısından, psikolojik süreci iyi yönde etkiler. Fakat, eşler arasında sorun varsa ya da kadın tek yaşıyorsa, bu durumlar çevresindeki arkadaşları da destek olabilir. Anne bebeğini emziriyorsa da antidepresan ilaçları doktor kontrolünde verilir. Kimi durumlar neticesinde, annenin hastaneye yatması da gerekebilir.

Doğumdan sonra lohusa sendromunun belirtileri gözlemlenen kişilerin, bu semptomlar doğrultusunda içinde bulunduğu durumu en aza indirmek için tedavi olmalıdır. Bu nedenle doğrum sonrası görülen durumlara göre mutlaka doktor kontrolünden geçmek gerekir. Anne, muayene olmaz ve tedavi sürecine başlanmaz ise daha ileri boyutunda tehlikeli durumlar yaşanabilir. Lohusa sendromu, yeni annelerin yaşadığı zorlu bir süreç olarak görülür. Fakat, bu durum neticesinde gerekli yardımları aldığınız takdirde kolay bir şekilde atlatabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için, öncelikle bebek sahibi olma aşamasında eşler arasında karşılıklı karar verilmelidir. Hamile kalma durumu ve bebek sahibi olmak, önemli ve sorumluluk gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle çiftlerin bunun bilinçliliğine sahip olarak, karar vermeleri gerekir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!