Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviKekik Suyu Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır

Kekik Suyu Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır

Kekik suyu zengin mineral yapısı ile şifa deposu. Bu yazımızda Kekik Suyu Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Fatma Sezer
Fatma Sezer
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Kekik suyu ve kekik yoğun aroması ile genel de yemekleri tatlandırmak için kullanılır. Kekik herkesin evinde bulunan ve baharat türü olan bir bitkidir. Hoş kokulu bileşen yapısına sahip kekik antioksidan etkisi ile şifa sağlayıcıdır. Kekik, mineral ve vitamin yönünden de oldukça zengindir. Demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineralleri ve K, E, A, C vitaminleri içerir. Kekik suyu zengin mineral yapısı ile şifa deposu özelliği taşır. Kekiğin, çeşitli hastalıklara iyi geldiği yönünde tıp alanında da açıklamalar mevcuttur. Kekikle alakalı; yüksek tansiyonlu denek fareler üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Yapılan testlere göre; kalp atış hızını ve kolesterolü düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bu ve bunun gibi daha birçok şekilde kekiğin faydaları mevcuttur.

Kekik Suyu Faydaları

kekik suyu faydaları
kekik suyu faydaları

Kekik bitkisi, her birimizin evlerinde bulunan önemli ve hoş kokulu bir baharat türüdür. Genellikle et yemeklerinde kullanılan ve bu yönde gelenekselleşen bir yöntem olsa da günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Sadece et yemekleri değil, bin bir çeşit yemek türünde ve salatalarda kullanılabilir. Yemeğe hoş kokusu ile güzel bir tat verecektir. Kekik bitkisinin, baharat özelliğinin yanında, kekik  suyunun da insan vücuduna çeşitli faydaları saptanmıştır.

Kekik ve kekik suyu faydaları şöyledir:

  • Kekik suyu, antioksidan özelliğine sahiptir. İçerdiği doğal antioksidan ile vücut direncini güçlendirir. Ayrıca vücudu zararlı organizmalara karşı koruyucu özelliğine sahiptir. İçerdiği ‘Thymol’ isimli anti madde sayesinde hücre yenileyici özelliğine de sahiptir. Bu nedenle kekik suyunun yaşlanmayı geciktirdiği söylenir. Hücre yenileyici özelliği ile ölü derileri yeniler ve kırışıkların önüne geçer.
  • Kekik doğal bileşeni içeriğinde, yüksek oranda mineral ve vitamin deposudur. Ayrıca antioksidan etkisi ile kalp sağlığına iyi gelir. İçeriğinde bulunan potasyum, kan basıncını düşürür ve kan damarlarını rahatlatır. Bu açıdan kalp hastalıkları yaşayan kişilerin kekik suyunu tüketmeleri tavsiye edilir.
  • Kekik suyu sindirim sistemini düzenler, daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Lif oranı yüksektir bu nedenle, hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelir.
  • Kekik, cilt kusurlarını önler. En önemli cilt sorunu olan sivilce, akne siyah nokta vb. sorunların tedavisi için kullanılabilir. Antiseptik ve antioksidan özelliği ile sivilcelerin tedavisinde bitkisel bir çözüm sağlamaktadır.
  • İdrar sökücü özelliğine sahiptir. Bu açıdan kilo vermek için kullanıldığı gözlemlenmiştir. Fakat kekik suyunun, tek başına bir diyet olarak düşünülmemesi gerekir. Ayrıca, vücuttaki yağları yaktığı ve metabolizmayı hızlandırdığı yönünde de tespitler mevcuttur.
  • Öksürük ve bronşit gibi solunum yoluyla alakalı hastalıklar içinde, kekik suyu etkili ve bitkisel bir çözümdür. Uzun süreli geçmeyen öksürükleri kısa sürede geçirdiğiniz söyleyebiliriz.
  • İçerdiği antioksidan özelliği ile mikropları önleyici özelliğine sahiptir. Bir tür cilt hastalığı olan mantarın tedavisi için, kekik suyunu ya da kekik yağını kullanabilirsiniz. Ayrıca kekik suyunu, ağızda oluşan bakteriler ve enfeksiyonlar içinde kullanabilirsiniz. Düzenli olarak ağzınızı kekik suyu ile çalkalayabilir ve böylece bakteri sayısını en aza indirebilirsiniz. Bu özelliği ile diş eti ve diş hastalıklarını önleyici görevine sahip olduğu bilinir.

Kekik Suyu Nasıl Yapılır?

Ev ortamında kekik suyunu hazırlamak oldukça pratiktir. Herkesin evininde bulunan kekik ile bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Böylece, doğal ve özel karışım ile sağlığınızı koruyabilirsiniz.

kekik suyu nasıl yapılır?
kekik suyu nasıl yapılır?

Kekik suyunun hazırlanışı şöyledir:

  • Büyük bir tencere içine bir ya da iki bardak su konulur. Ayrıca, başka küçük bir tencere içine de 2-3 tutam kadar taze kekik konur. Kekik konulan küçük tencerenin kapağı ters bir şekilde, su olan büyük tencerenin içine yerleştirilir. Tencereleri iç içe yerleştirdikten sonra yaklaşık, bir saat boyunca kaynatmanız gerekir. Bir saat sonra, doğal kekik suyu hazır hale gelir.

Hazırladığınız kekik suyunun tadı öncelikle size acı gelebilir. Bu açıdan tüketmeden önce, suyun içine tatlandırmak için; limon ya da iki adet domates ekleyebilirsiniz. Zevkinize göre, limon ile ya da domates ile kekik suyunuzu tüketebilirsiniz. Hazırladığınız bu özel ve doğal karışımı, kısa bir süre dinlenmeye bırakmanız gerekir. Malzemeler birbirine konsantre olduktan sonra, gün içinde birkaç defa içebilirsiniz. Kekik suyunu kullanma amacınıza göre, düzenli ve belirli aralıklar ile tüketim sağlayabilirsiniz. Uzun süre ya da daha kısa süre kullanabilirsiniz, fakat düzenli bir şekilde uygulamanız önemlidir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!