Ana SayfaSağlıkEgzama Hastaları Nasıl Beslenmelidir

Egzama Hastaları Nasıl Beslenmelidir

Tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olan egzama hastaları hayatlarındaki beslenme düzenini nasıl yapmalıdır? İşte detaylar!

Mustafa Saim
Mustafa Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Egzama, tedavisi mümkün olan bir tür deri hastalığıdır. Bilimsel adı Dermatit şeklindedir. Egzama cilt rahatsızlığı tehlikeli olmayan bir hastalıktır. Fakat görünüm açısından oldukça kötü bir görüntü oluşturur. Egzama nedeniyle, çeşitli semptomlar görülebilir; ciltte kızarıklık, kuruluk, döküntü gibi durumlar gözlemlenebilir. Ayrıca, iltihaplı akıntı ve kabarmalar egzamanın belirtilerinden olduğunu söyleyebiliriz. Egzama, her yaş grubundaki kişilerde gözlemlenebilir. Egzamanın farklı türleri bulunur, fakat genellikle alerjik egzama görülebilir. Alerjik gelişen egzama gibi çeşitli egzama türleri de oluşabilir. Örneğin; akut, kronik, yaş ve kuru egzama şeklindedir.

Alerjik egzama genellikle; kafa derisi, yüz, vücut kıvrımları, el, ayaklarda meydana gelir. Steroid merhem ve antibiyotik ile tedavi edilir. Alerjik egzaması olan kişilerin, ciltlerini sürekli nemli ve yağlı tutmaları önerilir. Varisli ve kontakt egzama çeşitleri de bulunur. Kontakt egzama; ter, sıcak, tükürük, ağaç polenleri, bazı hayvan türleri ve cildi tahriş edebilecek cisme dokunulduğunda gözlemlenir. Deodorant, temizlik maddeleri gibi ürünler, kontakt egzamaya neden olabilir. Varisli egzama ise genellikle yaşlılarda oluşur, ayak bileklerinde; kızarıklık ve kabarma şeklinde meydana gelir. Varisli egzamanı hızla tedavi edilmesi gerekir, tedavi edilmez ise varisli egzama zamanla ülsere neden olabilir. Egzama hastaları nasıl beslenmeli, egzama rahatsızlığı olan kişilerin, eğer alerjik ise belirli besinlerden uzak durması önem taşır.

Egzama Hastalığı Nedir?

Egzama, tedavisi mümkün olan ve çeşitli türleri olan bir tür deri rahatsızlığıdır. Egzama belirtileri; sürekli kaşıma isteği oluşur, deride kızarıklık, iltihaplanma, derinin kabarması, derinin kalınlaşması, pul pul dökülmeler, deride çatlak oluşumu ve derinin kepekleşmesi aynı zamanda derinin su toplaması da görülebilir. Egzama hastaları nasıl beslenmeli konusunda, alerjik durumlara göre besinlerden uzak durmak gerekir. Ayrıca sağlıklı beslenmek ön plana çıkar.

Egzama Neden Olur?

  • Mantar, mikrop nedeniyle oluşan enfeksiyonlar.
  • Çeşitli deterjan temizlik ürünleri cildi tahriş eder.
  • Cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünleri
  • Ellerin çok sık yıkanması.
  • Metalik takı, aksesuarlar.
  • Alerji yapan gıdaların tüketilmesi
  • Doktor onayı olmadan, kullanılan ilaçlar.
  • Uzun, sıcak duş alınması.
  • Aşırı stres
  • Ani hava değişimleri, tozlu ve kirli hava, kum vb.
  • Nemsiz, kuru hava.
  • Güçsüz, zayıf bağışıklık sistemi.
  • Kadınlarda oluşan hormon değişikliği.

Egzama Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Egzama hastaları nasıl beslenmeli; sağlıklı beslenmenin ana etmenleri; meyve ve sebzeler egzama gibi alerji kökenli olan, cilt hastalıkları için önerilir. Özellikle lifli besinler, sağlıklı besleyici gıdalar önerilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan, besinlerde önem taşır. Ayrıca; egzamanın sebep olduğu, kaşıntının giderilmesi için kuru çekirdekli üzüm yenebilir.

egzama hastaları nasıl beslenmelidir 2
egzama hastaları nasıl beslenmelidir

Egzama hastaları nasıl beslenmeli, açısından egzama rahatsızlığına sahip olan kişilerin, uzak durması gereken besinler; meyve ve sebze tüketiminde, domates ve patlıcan gibi çekirdekli sebzelerin tüketimi önerilmez. Ayrıca; portakal ve greyfurt gibi asitli meyvelerden de uzak durmak gerekir. Portakal, limon, mandalina ve greyfurt gibi narenciyelerden ve domates, sarımsak besinlerinden mutlaka uzak durulmalıdır. Hazır-işlenmiş besinlerde; salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar, cipsler, krem peynirler, süt tozu vb. önerilmez.

Egzama Hastalığına Bitkisel Çözümler

Egzama hastaları nasıl beslenmeli, lifli besinler ve sebzeler, meyveler tercih edilebilir. Sağlıklı beslenmek önem taşır. Vitamin-mineral açısından zengin besinler öne çıkar.

Egzama hastaları nasıl beslenmeli, bitkisel önerilir:

  • Yulaf Tozu: İnce öğütülmüş yulaf tozları, egzama hastalığına iyi gelir. İltihap, tahriş önleyici bir etkiye sahiptir. Bir küvet dolusu ılık su içine, bir iki bardak yulaf tozu ekleyin ve suyun içinde 20 dakika bekleyin.
  • Zerdeçal: Çeşitli hastalıklara iyi gelen zerdeçal, egzama hastalığına da iyi gelir. Zerdeçal içerisinde yer alan kürkimin, iltihap ve bakteri önleyicidir.
  • Epsom Tuzu: Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan Epsom tuzu, magnezyum sülfat içerir. İltihap ve bakteri giderici bir özelliğe sahiptir.
  • Salatalık: Salatalık, su içerir. Güçlü iltihap önleyiciliği özelliğiyle, egzama tedavisine iyi gelir. Salatalığı dilimlere ayırın, sonrasında ise su dolu bir kap içinde bir saat bekletin. Sonra, suyunu süzüp egzamalı bölgeye sürün. Bu işlemi aralıklarla, 4 defa tekrarlayın.
  • Papatya: İltihap önleyici özelliği bulunur. Papatyayı sıcak su içinde, 15 dakika haşlayın. Sonra sıcak su içinde, temiz bez parçasını ıslatın ve süzüp soğumasını bekleyin. Ardından egzamalı bölgenize sürün.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!