Ana SayfaYaşamFaydalı BilgilerChia Tohumunun Faydaları Neler, Kullanım Alanları

Chia Tohumunun Faydaları Neler, Kullanım Alanları

Chia tohumu nedir ve ne işe yarar? Chia tohumunun faydaları ve kullanım alanları hakkında en önemli bilgileri sizlere sunuyoruz.

Mustafa Saim
Mustafa Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Chia tohumu; Omega3 yağ asitlerini yüksek oranda içeren, vitamin deposu diyebiliriz. Chia tohumu, güney Amerika’da yetişen Salvia Hispanica bitkisinin tohumlarıdır, ilgili bitkiden elde edilir. Bitki tohumunun beyaz ve siyah olarak farklı türleri bulunur. Fakat, piyasada bulunan ve kullanılan genellikle siyah tohumlardır. Ayrıca, geçmiş hikayesi ise Aztekler ve Maya uygarlıklarına uzanır. Aztek ve Maya uygarlıkları, eskiden Chia tohumunu önemli bir besin olarak tükettikleri bilinir. Chia adı da aynı şekilde Maya uygarlığının dilinde, ‘’kuvvet’’ anlamına gelmektedir. Chia, vücuda yüksek oranda enerji sağladığı için, kuvvet anlamına gelen Chia adının verildiği bilinir. Günümüzde ise her türlü yaşam tarzında geçmişe dönüş başladığı gibi beslenme açısından da geçmişe yönelik popüler bir kültür oluşmuştur. Chia tohumu, sağlıklı besinler arasında günümüzde uzmanlar tarafından da tavsiye edilir ve çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Besin olarak ve güzellik, bakım açısından da kullanılmaktadır.

Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumu, Salvia Hispanica bitkisinin, siyah ve beyaz renk tohumlarından elde edilen bir tür besindir. Güney Amerika coğrafyasında doğal bir şekilde yetişen bitki, eski çağların önemli bir besin kaynağı olduğu gibi günümüzde de sağlıklı beslenme kültürüne adını kazıdığını söyleyebiliriz. Besin olarak; yoğurt, puding, salata vb. yiyeceklerle beraber tüketilmektedir. Ayrıca, cilt bakımı gibi alanlarda da bakım maskeleri olarak kullanılabilir. Chia tohumunun bileşeninde; Omega3 yağ asitleri, B vitamini, tiyamin, niasin, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, çinko vb. vitamin ve mineraller bulunur. Besin değeri ve içeriği açısından zengin ve şifa deposudur. Omega3 yağ asitleri, vücudun normal yapısında üretilmediğinden, günlük düzenli bir şekilde bunu besinler ile almamız gerekir. Bu nedenle Chia tohumu ile bunu karşılayabilirsiniz. Chia tohumlarının kullanım alanları; yemeklerde kullanılır, bakım ve güzellik için maske olarak kullanılabilir. 

chia tohum 2
chia tohum

Chia Tohumunun Faydaları Neler

Chia tohumunun yararları farklı alanlara ayrılır. Sağlığımıza katkı sağlayan Chia tohumları, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi cildimizi güçlendirir, zayıflamak isteyen kadınlarında ilk durakları arasında yer alabilir. Geniş bir açıya sahip olan faydaları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra tüketmemek elde değildir.

Chia tohumunun faydaları genel olarak şöyle: 

  • A, B, D, E vitaminlerini ve demir, iyot, magnezyum, kükürt, manganez vb. mineraller sayesinde linoleik asiti sağlar. Ayrıca fosfor, kükürt, çinko mineralleri de içerir.
  • Yüksek oranda lif içerir. Lifli yapısı ise sağlıklı beslenmenizi sağlar.
  • İçerdiği vitamin özellikleri ile yüksek derecede protein kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.
  • Omega3 yağ asitleri içerir. Vücudun ihtiyacı olan yağ asitlerini sağlıklı bir şekilde karşılar.
  • Kalsiyum içerdiği için, kemik yapısını korur. Kemik hastalıklarına karşı önleyici bir güç oluşturur.
  • Bileşen yapısında Gluten bulunmaz. Genel olarak bilinmeyen Manganez minerali açısından da zengindir, böylece vücudun biyotin ve tiyamin ihtiyaçlarını karşılar.
  • Lifli yapısı ile kan şekerini düzenler. Sindirim sistemi sorunlarına çözüm sağlar. Bağırsak yapısında yer alan probiyotik bakterilerin büyümesi açısından fayda sağlar.
  • Kan basıncını normal değerlere getirir, düşürür ve kolesterolü dengeler.
  • Kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca diğer kalp rahatsızlıklarına karşı da koruma görevi görür.
  • Kan şekerini düzenleyen özelliğiyle, diyabet hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
  • Sindirim sorunlarına çözüm sağladığı için karın bölgesinde yağ oluşumuna müsaade etmez, metabolizmayı düzenler.
  • Omega3 yağ asitleri içeren yapısıyla, kanser hücrelerinin büyümesini ve gelişmesini yavaşlattığı tespit edilmiştir. Kansere karşı koruyucu olarak tüketilebilir. Özellikle meme ve rahim ağzı kanseri risklerini en aza düşürmektedir.
  • Chia tohumu, vücut açısından oldukça değerli olan Omega3 yağ asitlerinin etkisi ile beyni korur. Ayrıca enerji verir, kişinin aktif olmasını sağlar.
  • Cilt gözeneklerini sıkılaştırır ve cilde gergin bir görünüm kazandırır. Cilt üzerinde ki kırışıkları yok ettiği gibi, sarkmaları önler ve cildi gerginleştirir.

Chia Tohumları Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Chia tohumu kullanım alanları doğrultusunda, günlük tüketim miktarına mevcut olduğunuz hastalık ya da alerjik durumunuza göre dikkat etmeniz gerekir.

  • Günde en fazla iki yemek kaşığı kadar tüketmeniz önerilir. Yüksek oranda, Omega3 yağ asitleri içerdiğinden vücudun kan basıncını düşürür, böylece kanı sulandırır. Bu nedenle kan sulandırıcı ya da tansiyon ilaçları kullananlar da kanama riski oluşturabilir.
  • Hamilelik döneminde kullanılması tavsiye edilmez. Fakat, doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Bazı kişilerde ise alerjik bir reaksiyon geliştirebilir; kusma bulantı vb. durumlar görülebilir. Bu gibi durumlarda da dikkat etmek gerekir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!